X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Krwawa strawa. Co jedzą bohaterowie "Gry o tron"?

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2019 15:21
15 kwietnia się rozpocznie się finał serialu "Gra o tron". Z tej okazji w dzisiejszej odsłonie "Sztuki jedzenia" zajrzeliśmy do królewskiej kuchni i sprawdziliśmy, co jadali bohaterowie kultowej serii.
Audio
  • Tort z gołębi i serce konia. Czy kuchnia „Gry o tron” może smakować? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Gry o tron to jeden z najpopularniejszych seriali na świecie
"Gry o tron" to jeden z najpopularniejszych seriali na świecieFoto: HELEN SLOAN/HBO/PAP/Photoshot

Choć autor serii "Pieśń lodu i ognia" wielokrotnie przyznawał, że sam jest w stanie przyrządzić wyłącznie jajecznicę, to na kartach swoich książek nie stroni od poetyckich opisów potraw i uczt. Jakie dania lądowały na królewskich stołach w Westeros i czy są to potrawy, które moglibyśmy odtworzyć we własnym domu? - R.R. Martin nie wymyślał na potrzeby powieści nieistniejących potraw - mówiła dziennikarka filmowa Ola Salwa.

- Świat "Gry o tron" wzorowany jest na europejskim średniowieczu i kuchni lokalnej. Tam, gdzie akcja rozgrywa się w miejscowościach nadmorskich znajdziemy dużo ryb, w cieplejszym klimacie znajdziemy dużo owoców, a na północy - dziczyznę - wyliczał gość Czwórki.

Które potrawy znane z powieści nie znalazłyby się na stołach prawdziwych średniowiecznych władców? Czym było "ciasto z gołębi", albo potrawka, którą otrzymywali członkowie Nocnej Straży? Jak mogło smakować ociekające krwią serce, którym "delektowała" się jedna z bohaterek serialu i jak wyglądało menu weselne serwowane na tzw. czerwonym ślubie? Więcej na temat kulinariów w "Grze o tron" w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Ola Salwa (dziennikarka filmowa)

Data emisji: 14.04.2019

Godzina emisji: 13.07

ac/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Szef kuchni. Jak zostać kulinarnym artystą?

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2017 13:59
Jest mistrzem, artystą, czasem musi być po prostu dobrym rzemieślnikiem, a czasem żołnierzem. Szef kuchni - czy, aby nim zostać, wystarczy tylko doskonałe wyczucie smaku?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czwórka w Szwajcarii. Jak produkuje się legendarne sery?

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2017 14:30
Białe, żółte, topione, pleśniowe, słodkie, pikantne, z mleka krowiego, koziego lub owczego - na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera. Jak przebiega ten proces - to sprawdzała w Szwajcarii Justyna Tylczyńska.
rozwiń zwiń