Magia kuchni. Jak blisko od jedzenia do pocałunku?

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2018 16:22
W tym tygodniu świętowaliśmy Dzień pocałunku, a wczoraj Dzień czekolady dlatego w niedzielnej "Sztuce jedzenia" powracamy do najsmaczniejszych i najromantyczniejszych filmów w światowym kinie.
Audio
  • Pocałunki i kuchnia - dwa nieodłączne składniki romansu (Sztuka Jedzenia/Czwórka)
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/ Everett Collection

kuchnia owoce morza gotowanie jedzenie 1200.jpg
Uczta dla sangwinika. Jak usposobienie wpływa na nasze kubki smakowe?

Matka i córka, posiadaczki tradycyjnej receptury przyrządzania kakao, przybywają do malutkiej miejscowości i otwierają cukiernię - tak zaczyna się akcja filmu "Czekolada" z Juliette Binoche i Johnnym Deppem w rolach głównych. Słodkie pyszności otwierają drogę do serca mieszkańców sennego francuskiego miasteczka. To tylko jedna z propozycji, które łączą motywy kulinarne i miłosne.

Jak wielką siłę ma wspólne spożywanie posiłku? Czy słodycze mają specjalną moc? Co mogą powiedzieć o nas nasze wybory kulinarne i czy jedzenie może być romantyczne? O tym rozmawialiśmy z dziennikarzem filmowym Kubą Koiszem.

Zajrzeliśmy także na Ostróda Reggae Festival i sprawdziliśmy, z jakich smakołyków słynie stolica światowego reggae, czyli Jamajka.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Kuba Koisz (dziennikarz filmowy)

Data emisji: 8.07.2018

Godzina emisji: 15.13

ac

Czytaj także

W kinie Jarmuscha jedzenie to przekaźnik

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 17:16
- I to nie tylko stanów emocjonalnych. Może być także przyczynkiem do jakiejś dyskusji - mówi krytyczka filmowa Madga Maksimiuk. Na srebrnych ekranach premiera "Patersona", nowego filmu Jima Jarmuscha, a w "Sztuce jedzenia" sprawdzamy wątki kulinarne w twórczości reżysera.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2018 10:40
- Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek.   
rozwiń zwiń

Czytaj także

Morderstwa i surowe mięso, czyli jubileusz "Dziecka Rosemary"

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2018 08:30
50 lat temu - 12 czerwca 1968 roku - odbyła się premiera "Dziecka Rosemary", filmu który do dziś otoczony jest diaboliczną aurą. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jadalne sztućce - kuchnia, design i ekologia spotykają się w jednym miejscu

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2018 15:34
Pyszne talerze i smakowite łyżki to nie fikcja! Martyna Ochojska, Dominika Wysoglad i Joanna Jurga, trzy młode projektantki, wpadły na pomysł stworzenia czegoś, co od dawna śniło się łasuchom.
rozwiń zwiń