Filmy Quentina Tarantino ociekają krwią i dobrze smakują

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2019 11:00
Big Kahuna Burger to najsłynniejsza potrawa z kuchni Quentina Tarantino. Bohaterowie "Django" jedli biały tort, z "Bękartów wojny" zapada zaś w pamięć strudel jabłkowy z bitą śmietaną. 
Audio
  • Jak jest prezentowane jedzenie w filmach Quentina Tarantino? (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Quentin Tarantino
Quentin TarantinoFoto: Shutterstock/Denis Makarenko

Quentin Tarantino nie przyznaje się do niesamowitych zdolności kulinarnych, ale jedzenie w jego filmach jest zawsze obecne, stworzył nawet fikcyjną sieć burgerowni. W "Django" pojawia się wspomniany tort, w "Pulp fiction" shake. 

- O Quentinie Tarantino myślimy głównie w kontekście przemocy w kinie, w kontekście fantastycznie napisanych dialogów, a nie o tym, co się tam je, ile i jak się tam je - mówi Katarzyna Czajka-Kominiarczuk, autorka bloga "Zwierz popkulturowy". - Jak się przyjrzymy, to okaże się, że Tarantino korzysta z jedzenia w trzech celach:

  • jedzenie posiłków jest czasem, gdy ludzie wymieniają ze sobą informacje (sceny we "Wściekłych psach", "Pulp Fiction"). Jedzenie towarzyszy rozmowie, ona zgrywa się z jedzeniem (choć nikt nie je tak szybko i nie mówi tak pięknie, jak w filmach Tarantino),
  • jedzenie buduje napięcie (nikt tak nie potrafi budować napięcia wokół jedzenia, jak Tarantino),
  • jedzenie zaznacza świat, w którym jesteśmy, prezentuje wiele kulturowych nawiązań.

Prezentowane przez Tarantino jedzenie jest mocno zakorzenione w kulturze Stanów Zjednoczonych. - Gdy jednak Tarantino wyprowadza nas z USA, to jedzenie dostosowuje kulturowo do miejsca i czasu akcji - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. 

Ciekawym zjawiskiem, które Katarzyna Czajka-Kominiarczuk dostrzega w filmach reżysera to postacie grane przez Brada Pitta. - On je w filmach. Dodatkowo, niezależnie od tego, co on je, my też mamy ochotę jeść. On nie udaje - podkreśla. 

A jak jedzą inni bohaterowie Tarantino? Czy łapczywość jedzenia jest wpisana w jego filmy? Co mówi o brutalności? A jak kulinarnie Quentina Tarantino postrzega szef kuchni Aleksander Baron? Jak odczytuje kulinarne przesłania reżysera? O tym m.in. w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Katarzyna Czajka-Kominiarczuk (autorka bloga Zwierz popkulturowy), Aleksander Baron (szef kuchni)

Data emisji: 24.11.2019

Godzina emisji: 13.08

pj/kd


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Trucizna w kulturze. Od Królewny Śnieżki aż po smog

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2019 15:00
Sokrates wypił cykutę, Kleopatra umarła od jadu. Trucizny towarzyszą człowiekowi od wieków, można nawet powiedzieć, że od momentu odkąd zaczął on jeść.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 18:00
Autorzy przewodnika kulinarnego Gault&Millau uznali ją za najlepszą szefową kuchni w Polsce. Nam Agata Wojda zdradza przepis na gęś konfitowaną. 
rozwiń zwiń