X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Szlakiem serialowych dań i kulinarnych tradycji

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2020 12:02
- Termin "turystyka kulinarna" po raz pierwszy pojawił się w prasie branżowej w 1998 roku za sprawą Lucy M. Long - przypomina Beata Kwiatkowska. - Nie znaczy to jednak, że wcześniej nie mieliśmy do czynienia z tym zjawiskiem - podkreśla kulturoznawczyni Magdalena Tomaszewska- Bolałek. - Ludzie od dziesiątek lat podróżują kulinarnymi szlakami z seriali i filmów. 
Audio
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o turystyce kulinarnej śladami filmów i seriali (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Gra o tron to pełna zdrad i spisków opowieść o walce o władzę w królestwie Westeros
"Gra o tron" to pełna zdrad i spisków opowieść o walce o władzę w królestwie WesterosFoto: HBO

Filmy i seriale obecnie są ogromnym źródłem inspiracji, jeśli chodzi o kulinaria, a także mają ogromne przełożenie jeśli chodzi o samą turystykę i turystykę kulinarną. Nawet fikcyjna rzeczywistość pokazana przez George'a R. R. Martina w "Grze o tron" sprawia, że ruszamy w świat. - "Gra o tron" w dużej mierze inspirowana jest kuchnią średniowieczną. Już powstały dwie książki kulinarne na podstawie tego, co można zobaczyć na stołach tego serialu - zdradza gość Czwórki.  

łukasz knap 1200.JPG

"Foodie love". Gdy jedzenie dodaje smaku miłości

- Doskonałym przykładem turystyki kulinarnej jest zjawisko związane z serialem "Jedz, módl się i kochaj" z Julią Roberts. Ten serial zapoczątkował ogromny boom, jeśli chodzi o turystykę wyjazdową na Bali - wspomina ekspertka. - Po 2010 odnotowano ogromne "najazdy" na wyspę turystek w wieku bohaterki - dodaje. - One chciały przeżyć podobną przygodę jak bohaterka serialu. 

Światowa Organizacja Turystyczna mówi o tym, że od początku XXI wieku turystyka kulinarna jest najszybciej rozwijającym się segmentem turystyki, co jest też związane ze zjawiskiem nazwanym w ekonomii: ekonomią doświadczeń i ekonomią emocji. - Nie chcemy już rzeczy namacalnych, era materii przemija - tłumaczy Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Im młodsze pokolenie, tym bardziej nastawione jest na doświadczanie, poznawanie, a turystyka kulinarna to doświadczanie kultury danego miejsca w szerszym kontekście - dodaje. 

Ciekawym przykładem na rozwój turystyki kulinarnej, ale i powrót do zapomnianych tradycji, jest serial "Klejnot w pałacu". - To opowieść o lekarzu i kucharce jednego z koreańskich królów. Jedzenie odgrywa tu niemałą rolę - przybliża gość Beaty Kwiatkowskiej. - Ludzie w Korei podróżują szlakiem głównej bohaterki, odwiedzają lokacje, w których odbywały się zdjęcia, ale także próbują jedzenia. Serial doprowadził też do powrotu do życia tradycyjnej koreańskiej kuchni królewskiej - dodaje.  


shutterstock pedro almodovar 1200.jpg
Jak smakuje kino Almodóvara. MFF w Wenecji

Ciekawymi przykładami opisywanego zjawiska są podróże po lokalach gastronomicznych przedstawionych i odnalezionych w japońskim komiksie "Samotny smakosz" czy wycieczki śladami polskiej "Watahy". Ogromne znaczenie filmów dla rozwoju turystyki docenia też Pedro Almodovar, w którego obrazach hiszpańskiego jedzenia nie brakuje. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kulturoznawczyni)

Data emisji: 19.01.2019

Godzina emisji: 13.07

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 14:00
Myszka Miki 90 lat temu zadebiutowała na ekranie. A co jadł ten sympatyczny gryzoń, i jak się to zmieniło przez ostatnie 90 dekad? A co konsumowali inni bohaterowie Disneya?
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Foodie love". Gdy jedzenie dodaje smaku miłości

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2020 16:45
Bohaterowie "Foodie love", hiszpańskiego serialu wyreżyserowanego przez Isabel Coixet, poznają się poprzez aplikację mobilną, która dobiera w pary miłośników jedzenia i bywania w dobrych restauracjach. Jak wyglądałaby ta znajomość w realnym świecie?
rozwiń zwiń