Szlakiem serialowych dań i kulinarnych tradycji

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2020 12:02
- Termin "turystyka kulinarna" po raz pierwszy pojawił się w prasie branżowej w 1998 roku za sprawą Lucy M. Long - przypomina Beata Kwiatkowska. - Nie znaczy to jednak, że wcześniej nie mieliśmy do czynienia z tym zjawiskiem - podkreśla kulturoznawczyni Magdalena Tomaszewska- Bolałek. - Ludzie od dziesiątek lat podróżują kulinarnymi szlakami z seriali i filmów. 
Audio
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o turystyce kulinarnej śladami filmów i seriali (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Gra o tron to pełna zdrad i spisków opowieść o walce o władzę w królestwie Westeros
"Gra o tron" to pełna zdrad i spisków opowieść o walce o władzę w królestwie WesterosFoto: HBO

Filmy i seriale obecnie są ogromnym źródłem inspiracji, jeśli chodzi o kulinaria, a także mają ogromne przełożenie jeśli chodzi o samą turystykę i turystykę kulinarną. Nawet fikcyjna rzeczywistość pokazana przez George'a R. R. Martina w "Grze o tron" sprawia, że ruszamy w świat. - "Gra o tron" w dużej mierze inspirowana jest kuchnią średniowieczną. Już powstały dwie książki kulinarne na podstawie tego, co można zobaczyć na stołach tego serialu - zdradza gość Czwórki.  

łukasz knap 1200.JPG

"Foodie love". Gdy jedzenie dodaje smaku miłości

- Doskonałym przykładem turystyki kulinarnej jest zjawisko związane z serialem "Jedz, módl się i kochaj" z Julią Roberts. Ten serial zapoczątkował ogromny boom, jeśli chodzi o turystykę wyjazdową na Bali - wspomina ekspertka. - Po 2010 odnotowano ogromne "najazdy" na wyspę turystek w wieku bohaterki - dodaje. - One chciały przeżyć podobną przygodę jak bohaterka serialu. 

Światowa Organizacja Turystyczna mówi o tym, że od początku XXI wieku turystyka kulinarna jest najszybciej rozwijającym się segmentem turystyki, co jest też związane ze zjawiskiem nazwanym w ekonomii: ekonomią doświadczeń i ekonomią emocji. - Nie chcemy już rzeczy namacalnych, era materii przemija - tłumaczy Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Im młodsze pokolenie, tym bardziej nastawione jest na doświadczanie, poznawanie, a turystyka kulinarna to doświadczanie kultury danego miejsca w szerszym kontekście - dodaje. 

Ciekawym przykładem na rozwój turystyki kulinarnej, ale i powrót do zapomnianych tradycji, jest serial "Klejnot w pałacu". - To opowieść o lekarzu i kucharce jednego z koreańskich królów. Jedzenie odgrywa tu niemałą rolę - przybliża gość Beaty Kwiatkowskiej. - Ludzie w Korei podróżują szlakiem głównej bohaterki, odwiedzają lokacje, w których odbywały się zdjęcia, ale także próbują jedzenia. Serial doprowadził też do powrotu do życia tradycyjnej koreańskiej kuchni królewskiej - dodaje.  


shutterstock pedro almodovar 1200.jpg
Jak smakuje kino Almodóvara. MFF w Wenecji

Ciekawymi przykładami opisywanego zjawiska są podróże po lokalach gastronomicznych przedstawionych i odnalezionych w japońskim komiksie "Samotny smakosz" czy wycieczki śladami polskiej "Watahy". Ogromne znaczenie filmów dla rozwoju turystyki docenia też Pedro Almodovar, w którego obrazach hiszpańskiego jedzenia nie brakuje. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kulturoznawczyni)

Data emisji: 19.01.2019

Godzina emisji: 13.07

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 14:00
Myszka Miki 90 lat temu zadebiutowała na ekranie. A co jadł ten sympatyczny gryzoń, i jak się to zmieniło przez ostatnie 90 dekad? A co konsumowali inni bohaterowie Disneya?
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Foodie love". Gdy jedzenie dodaje smaku miłości

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2020 16:45
Bohaterowie "Foodie love", hiszpańskiego serialu wyreżyserowanego przez Isabel Coixet, poznają się poprzez aplikację mobilną, która dobiera w pary miłośników jedzenia i bywania w dobrych restauracjach. Jak wyglądałaby ta znajomość w realnym świecie?
rozwiń zwiń