Co usłyszymy, przykładając ucho do marchewki?

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2020 15:17
Beniamin Głuszek to artysta dźwiękowy, który wydobywa dźwięki z tego, co jadalne. W przeciwieństwie do znanej orkiestry warzywnej, Paprykalaby, nie "gra" na warzywach w sposób typowy. Umieszcza mikrofony kontaktowe w ich wnętrzu, dzięki czemu brzmią zupełnie inaczej. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Alexander Raths

Shutterstock wypiek chleb 1200.jpg
Chleb powszedni, a niezwykły. Opowiada o nim Chlebodawca

Posłuchaj
12:52 _PR4_AAC 2020_06_21-13-07-54.mp3 Jak udźwiękowić jedzenie? (Sztuka jedzenia/Czwórka)

W warzywie jest życie i można je usłyszeć

Jak się okazuje, warzywa mogą z powodzeniem zastąpić klasyczne instrumenty takie jak grzechotka, flet, czy tarka. Jak za pomocą marchewki, czy bakłażana zagrać utwór muzyczny? Benjamin Głuszek swoje pierwsze kompozycje muzyczne z wykorzystaniem kulinariów stworzył razem z dziennikarką kulinarną i kuratorką Moniką Kucią. Dzięki stworzonej wspólnie wystawie mogliśmy usłyszeć, jak brzmią warzywa od wewnątrz. Ziemniaka można było nie tylko dotknąć (działał jak wykrywacz kłamstw), ale i posłuchać (odpowiednio dotknięty wydawał różne dźwięki).

shutterstock_uczta 1200.jpg
Kuchnia władców. Co jadano na królewskim dworze?

Słyszymy smakiem i powonieniem

Do tej pory zajmował się udźwiękowieniem fal mózgowych, nieco później rozszerzył swoje zainteresowania na rośliny. Z pomocą czujników udało mu się usłyszeć i zarejestrować procesy życiowe roślin. Swoją pracę postanowił połączyć z aktywnością twórczą. Zaczął badania nad synestezją, czyli wpływaniu na siebie bodźców pozyskiwanych za pomocą różnych zmysłów. - Synestetycy słysząc określony dźwięk mogą wyobrazić sobie kolor lub poczuć smak. Opisywanie muzyki i dźwięku wskazuje na to, jak te bodźce są dla nas zbieżne. Mówimy o ostrych lub słodkich brzmieniach, co ma być wskazówką, z jakim rodzajem dźwięku mamy do czynienia - opowiadał.

Jak udźwiękowić jedzenie?

Choć sam pomysł udźwiękowienia jedzenia wydaje się ciekawy, artyści starają się stworzyć dla tego procesu pewną koncepcję. - Nie chcemy, by było to tylko opisywanie dźwięków życia, które tętni w roślinach. Szukam w tych dźwiękach rytmu, barwy, czegoś, co byłoby w nim ciekawe dla odbiorcy - dodawał artysta.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Benjamin Głuszek (artysta dźwiękowy)

Data emisji: 21.06.2020

Godzina emisji: 13.08

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Polecamy książki i seriale. Do których warto zajrzeć?

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2019 12:21
W programie zagoszczą m.in. Łukasz Muszyński i Kinga Michalska. Będziemy polecać seriale, które warto obejrzeć i książki, po które trzeba sięgnąć. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Baby, magdalenki, bezy Pavlovej - światowe, deserowe inspiracje

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2019 10:50
- Wiele deserów, naszych przysmaków, tego, co pieczemy, co możemy skosztować w cukierniach zawdzięcza swoją nazwę lub inspirację znanym osobistościom - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni. - To działa od wieków - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trucizna w kulturze. Od Królewny Śnieżki aż po smog

Ostatnia aktualizacja: 03.11.2019 15:00
Sokrates wypił cykutę, Kleopatra umarła od jadu. Trucizny towarzyszą człowiekowi od wieków, można nawet powiedzieć, że od momentu odkąd zaczął on jeść.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy ekologia zmienia przemysł modowy?

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2019 12:58
- Rynek tekstylny, zaraz po przemyśle petrochemicznym jest drugim co do wielkości trucielem. Emisje z tego sektora są większe niż w przemyśle lotniczym. W skali roku to 1,700 miliardów wyprodukowanych sztuk odzieży i 2 miliardy ton odpadów - alarmowała Katarzyna Karpa-Świderek z WWF Polska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia władców. Co jadano na królewskim dworze?

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2020 18:45
Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych  i najkosztowniejszych produktów?
rozwiń zwiń