Czy sztuka jedzenia może być dla ludzi spoiwem?

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2020 19:26
"Jedzenie jest głównym budulcem moich projektów i głównym źródłem inspiracji" - mówi projektantka i performerka Marije Vogelzang. Zapraszamy na podróż do świata smaków i zmysłów.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Pressmaster

Marije Vogelzang to holenderska projektantka, która z żywności zrobiła wymarzony materiał do pracy. Uważa, że projektant powinien korzystać z tego, co dała nam natura, a natura jest wyposażona w bogactwo materiałów, różnych form, którymi można się inspirować.


Posłuchaj
09:52 _PR4_AAC sztuka_jedzenia_all_2020_10_11.mp3 W audycji mówimy o projektantce jedzenia Marije Vogelzang i jej filozofii (Sztuka Jedzenia/Czwórka)

Nie tylko jedzenie 

Artystka realizowała  wiele ciekawych projektów w obszarze jedzenia, np. pracując nad projektem "Black confetti", odtworzyła receptury z czasów drugiej wojny światowej, a przygotowane na ich podstawie dania zaserwowała wzruszonym seniorom, którzy w latach 40. mieli zaledwie po kilka lat. Swoimi realizacjami Marije udowadnia, że jedzenie może wywołać głębokie emocje i wspomnienia.

shutterstock_uczta 1200.jpg
Kuchnia władców. Co jadano na królewskim dworze?

- "Eat Love Budapest", to jej performans, w którym romskie kobiety karmiły uczestników wydarzenia nie tylko jedzeniem, ale także osobistymi opowieściami, które przełamywały społeczne stereotypy. Jej zdrowe przekąski, serwowane dla dzieci w nowojorskiej klinice pediatrycznej, stanowiły część gry, która zachęcała do zdobywania przyjaciół i supermocy - wprowadza nas w świat artystki prowadząca audycję Beata Kwiatkowska.

- Moje projekty nie są o jedzeniu - tłumaczy Marije Vogelzang - używam pokarmu jako narzędzia, pewnego rodzaju spoiwa między ludźmi. Jest dla mnie reprezentacją społeczeństwa i jest obecny w ich relacji. Dlatego z nim pracuję.

 Czytaj także:

Inspiracja

Jak mówi pochodząca z Amsterdamu projektantka, myślenie o jedzeniu i projektowaniu zaczęło się, gdy była studentką. Eksperymentowała z materiałami - kiedy koledzy projektanci szukali ich w sklepach z drewnem, ona krążyła po tych z ceramiką. Podążała za trendami, za modą, którą dyktowały prawa użytkowania. Jednak gdy wracała do domu, pomysłów na wykorzystanie materiałów dostarczała jej kuchnia. Kuchenne przybory, szafki i ich zawartość, stały się jej tworzywem.

chińskie pierożki dim sum 663 F.jpg
Dim sum. Coś więcej niż pierożki na parze

- Zastanawiając się, czy jestem w stanie zaprojektować jedzenie, uświadomiłam sobie, że jedzenie jest już projektowane przez naturę. Jeśli spojrzymy na czerwoną kapustę, zobaczymy, jaka sama w sobie jest atrakcyjna i piękna. Taki sposób postrzegania narzuci nam sposób interpretacji aktu jej spożywania, tego, co on może oznaczać? Jeśli zadamy sobie to pytanie, wejdziemy do zupełnie nowego świata związanego z jedzeniem i to jest coś, co jest dla mnie interesujące, co mnie pociąga.

Niebieski pomidor

Artystkę jednak bardziej fascynuje to, w jaki sposób jedzenie oddziałuje na człowieka i jakie emocje potrafi wyzwolić. Jak sama mówi, jej sposób interpretacji słowa "projektowanie" jest zupełnie inny - to już nie jest rysowanie na kartce, to wcale nie myślenie o kształcie i o formie. To myślenie o sensie danego produktu, którym także może być jedzenie.

- Warto myśleć o żywności, biorąc pod uwagę różne zmysły, np. nie tylko to jak coś smakuje, ale też czy polubilibyśmy niebieskiego pomidora, albo dlaczego jemy, podążając za chrupiącym dźwiękiem. Dlaczego, gdy słyszymy chrupanie, jemy więcej? - Marije zaprasza do przemyśleń i głębszego poznania tego tematu. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Marije Vogelzang (projektantka jedzenia)

Data emisji: 11.10.2020

Godzina emisji: 13.15

aw

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Co usłyszymy, przykładając ucho do marchewki?

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2020 15:17
Beniamin Głuszek to artysta dźwiękowy, który wydobywa dźwięki z tego, co jadalne. W przeciwieństwie do znanej orkiestry warzywnej, Paprykalaby, nie "gra" na warzywach w sposób typowy. Umieszcza mikrofony kontaktowe w ich wnętrzu, dzięki czemu brzmią zupełnie inaczej. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy jedzenie może kłamać? Jakie mity ukrywają się w Twojej diecie?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2020 11:12
Dziś każdy jest ekspertem od jedzenia, uważamy, że skoro wszyscy jemy to wiemy jak to robić. Tymczasem specjaliści podkreślają, że najważniejsze to swą wiedzę opierać na najnowszych, dobrych, badaniach. Czy więc śniadanie wciąż jest najważniejszym posiłkiem dnia? Ile jajek możemy zjeść w tygodniu?
rozwiń zwiń