Jedzcie bratki i nasturcje!

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2021 14:36
"Nie jedzcie stokrotek", to tytuł filmu Charlesa Waltersa z 1960 roku. Prośba reżysera nie wpłynęła na modę kulinarną. Dziś zjadamy kwiaty na potęgę.
Jak smakują bławatki i fiołki?
Jak smakują bławatki i fiołki?Foto: Wiktory/shutterstock.com
naleśniki crepe shutterstock 1200.jpg
Jak przemycić zdrowie w comfort foods

Jadalne kwiaty wydają się kulinarną fanaberią, ale wykorzystywane były one już tysiące lat temu przez Greków, Rzymian i Chińczyków. W dzisiejszej kuchni włoskiej czy indyjskiej wciąż można znaleźć przepisy z płatkami kwiatów w tle.

Czy pojawiają się też w polskiej kuchni?

Czytaj także:

***

Na audycję z cyklu "Sztuka jedzenia" w niedzielę (18.07) o godzinie 13.05 zaprasza Beata Kwiatkowska

pj

Zobacz więcej na temat: Czwórka kwiaty

Czytaj także

"Dzikie zapylanie"- czy tylko pszczoły mogą zapylać?

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2021 08:00
Hodowane przez pszczelarzy pszczoły miodne stanowią tylko niewielką część wszystkich owadów zapylających. W naturze towarzyszy im cała masa innych owadów. W piątkowy poranek przyjrzymy się "dzikim zapylaczom".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kwiaty w domu. "To świetny czas na malwy i stokrotki"

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2021 21:18
Ci z nas, którzy mają taką możliwość chętnie zakładają na działkach, balkonach, a nawet parapetach prawdziwe ogrody. - Początek lata to świetny czas. by sadzić rośliny dwuletnie - mówił ​Łukasz Skop, który na co dzień pasjonuje się ogrodnictwem i prowadzi na ten temat warsztaty.
rozwiń zwiń