Wegański nie oznacza, że zdrowy. Też może być tłusty i pełen stabilizatorów

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2020 10:47
Eksperci alarmują, by zwracać uwagę na to, czym zastępujemy mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. W tym wypadku, kluczem do zdrowego żywienia jest czytanie etykiet na produktach. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Lipik Stock Media

książka kucharska 1200.jpg
Największa baza książek kucharskich w sieci. Sprawdź, co jedli Rzymianie


Wegańskie parówki czy ser mogą okazać się zdecydowanie bardziej niezdrowe niż ich oryginalne wersje. Mimo że dieta wegetariańska czy wegańska wielu kojarzy się ze zdrowszym podejściem do jedzenia to: weganizm czy wegetarianizm nie zwalnia nas z czytania etykiet.


Posłuchaj
03:38 czwórka pierwsze słyszę 10.09.2020 dieta wegańska.mp3 Co w diecie wege może być niezdrowe - wyjaśnia dietetyk, Magdalena Czyrynda-Koleda z poradni "Z kaloriami na pieńku" (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

- Jeśli szykujemy sobie jakiegoś wegeburgera, to po pierwsze: powinien on być przygotowany z jakiegoś białka roślinnego. Najczęściej przygotowuje się go z grochu, fasoli, ciecierzycy czy soczewicy - ten produkt w składzie jest nam potrzebny - mówi dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda, z poradni "Z kaloriami na pieńku". - Zapewne będzie nam potrzebna jakaś mąka, jakiś olej. Wszelkie gumy guar, karageny i inne stabilizatory, konserwanty i duże ilości syropu glukozowo-fruktozowego czy fruktozowego nie są nam potrzebne - podkreśla. 

Starajmy się wybierać te produkty, które mają jak najprostszy skład Magdalena Czyrynda-Koleda

- Często zdarza się, że producent, zabierając jedną rzecz, dodaje w zamian duże ilości cukru albo stabilizatorów, konserwantów, aby ten produkt dalej był atrakcyjny - mówi ekspertka. - Zdarza się tak, że niektóre produkty wegańskie są dużo bardziej przetworzone niż inne. Te niezdrowe dodatki pozwalają na uatrakcyjnienie produktu pod względem wizualnym, ale też na przedłużenie terminy ważności - dodaje. 

Dietetyczka zastrzega jednak, by nie wrzucać wszystkich do jednego worka, bo jest bardzo dużo produktów wegańskich i wegetariańskich, które mają świetny skład. 

Wege w restauracji

Okazuje się, że idąc do restauracji często wybieramy dania wegetariańskie czy wegańskie. Problem leży w tym, że są one smażone, np. w głębokim tłuszczu. Daniem wegańskim są np. frytki, które w dużych ilościach są bardzo ciężkim i niezdrowym produktem.

Magdalena Czyrynda-Koleda zauważa również, że pyszny i zdrowy sernik z nerkowców w dużej ilości też stanie się bombą kaloryczną. Podobnie działają smażone w głębokim tłuszczu wegańskie kotleciki, falafele. Ekspertka zaznacza, że nawet będąc na diecie wege możemy nabawić się nadwagi, zwiększyć poziom cholesterolu czy dorobić się zadyszki podczas aktywności fizycznej. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Weronika Puszkar

Data emisji: 10.09.2020

Godzina emisji: 8.29

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dieta bezmięsna ratuje ćwierć miliona zwierząt rocznie

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2020 14:04
Dzięki popularności roślinnych burgerów co roku ocalane jest 250 tysięcy zwierząt, w tym świń i krów - tak wynika z danych organizacji charytatywnej non-profit World Animal Protection.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Trendy na 2020. Kuchnia roślinna dla nas i planety

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2020 10:28
- Od kilku lat widzimy trend wzrastający, jeśli mowa o kuchni roślinnej - mówi Michał Lachur, szef kuchni Organic Corner. - Towarzyszy jej filozofia zero waste, miejskie ogrodnictwo i trend kupowania "brzydkich" warzyw - dodaje. 
rozwiń zwiń