Trendy na 2020. Kuchnia roślinna dla nas i planety

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2020 10:28
- Od kilku lat widzimy trend wzrastający, jeśli mowa o kuchni roślinnej - mówi Michał Lachur, szef kuchni Organic Corner. - Towarzyszy jej filozofia zero waste, miejskie ogrodnictwo i trend kupowania "brzydkich" warzyw - dodaje. 
Audio
  • Michał Lachur opowiada o trendach w kuchni na 2020 rok (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay.com

CookUp po raz siódmy przygotował raport o trendach kulinarnych. Jego autorzy przewidują, co będzie królowało na naszych talerzach w 2020 roku - i znów wygrywa kuchnia roślinna. Ludzie coraz świadomiej myślą o tym, co jedzą, chętniej przechodzą na kuchnię roślinną.  

Jestem zwolennikiem nieprzetworzonej kuchni roślinnej, żeby myśleć, co się ma na talerzu. Jeśli chcemy przejść na dietę roślinną, to musimy to zrobić mądrze, by nie nabawić się niedoborów Michał Lachur

- Od pewnego czasu dostrzegamy jaki wpływ produkcja żywności i hodowla mają na naszą planetę - podkreśla gość Kamila Jasieńskiego. - Ludzie szukają odpowiedników mięsnych produktów, poszukują rad jak zdrowo przejść na dietę roślinną. W zeszłym roku w CookUpie uruchomiliśmy pierwszy na świecie, autorski kurs kuchni wegańskiej: Wegańska Akademia Kulinarna. Krok po kroku pokazujemy jak przejść na ten typ kuchni, jakie są zamienniki mięsa, jak zamienić nabiał, co trzeba suplementować, jak łączyć strączki i zboża - dodaje. 

Z roku na rok wzrasta liczba osób, które rezygnują z mięsa w swej diecie. Michał Lachur podkreśla, że warto robić to rozsądnie, by nie nabawić się niedoborów. - Wielu wybiera dietę dla dobra naszej planety - to dieta nazywana planetarną - wyjaśnia gość Czwórki. - Inni, fleksitarianie, mocno ograniczają spożycie mięsa, w praktyce rezygnując z gotowania go w domu, ale będąc zaproszonym na obiad u babci, mięso jedzą - dodaje. 

Czytaj także:
shutterstock krowa 1200.jpg
Dieta bezmięsna ratuje ćwierć miliona zwierząt rocznie

Michał Lachur zwraca uwagę, że żywność wysokoprzetworzona występuje po obu stronach barykady. Weganie często spotykają się z produktami reklamowanymi "smakuje jak parówki", "smakuje jak kiełbasa". - Produkty przetworzone mają dużo tłuszczy nasyconych, często dużo cukru. Ja nie opierałbym na nich diety codziennej - radzi ekspert. - Wprowadzanie diety roślinnej zacząłbym od roślinnych poniedziałków, albo roślinnych śniadań, żeby się nie zniechęcić. 

Zwrot w stronę kuchni roślinnej widoczny jest w naszych domach, ale też w restauracjach. Hasła "myśleć lokalnie", "kupować lokalnie", "sezonowość", "miejskie ogrodnictwo", "zero waste" wchodzą w praktyce do naszych kuchni.  


***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Michał Lachur (szef kuchni Organic Corner, prowadzący warsztaty kuchni roślinnej CookUp)

Data emisji: 9.01.2020

Godzina emisji: 8.16

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Beza z cieciorki i żelatyna z glonów. Mickey Rotten o bogactwie kuchni wegańskiej

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2018 09:52
- Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marcin Molik: koniec roku w kuchni należy do pietruszki

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2019 18:00
- W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. 
rozwiń zwiń