Nawyki żywieniowe w pandemii. "Zaczęliśmy szanować jedzenie"

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2020 11:20
Pandemia diametralnie zmieniła nawyki gospodarowania żywnością także u Polaków. Mogłoby się wydawać, że w lockdownie będziemy marnować więcej żywności, tymczasem - jak pokazuje analiza poznańskich badaczek - było odwrotnie. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Yummypic/Shutterstock

Zobacz
shutterstock_1023731794 warzywa superfoods 1200.jpg
Dieta dla odporności. Sięgaj po super foods

Szanuj, nie marnuj

W czerwcu tego roku zespół badaczek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przeprowadził ankietę online, w której wzięło udział ponad sto osób. Na pytania odpowiadały głównie osoby młode (50,5 proc. poniżej 30. roku życia) i w średnim wieku (blisko 30 proc. mających 30-40 lat). Badanych starszych niż 40 lat było blisko 20 proc. respondentów. W większości były to kobiety mieszkające na wsi lub w małych miastach. - Zaoszczędziliśmy do 10 proc. wydatków, które przed pandemią przeznaczaliśmy na jedzenie - mówi Ewelina Marek-Andrzejewska. - Respondenci wskazywali szczególnie na mniejsze marnotrawstwo owoców, warzyw i produktów mlecznych.

Posłuchaj
03:35 [CZWORKA]Pierwsze slysze 22 październik 2020 jedzenie.mp3 Pandemia a nawyki żywieniowe Polaków (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

Sprawdź
pasta- makaron spaghetti 1200.jpg
Chcesz schudnąć? Jedz makaron - nowe badania z USA

Nie wyrzucamy, a jemy dobrze

Z ankiety wynika także, że rzadziej wyrzucaliśmy żywność z powodu przekroczenia daty ważności, zbyt dużych porcji posiłków, niewłaściwego przechowywania żywności czy dlatego, że produkt nie smakował. - Przystępując do badania, spodziewałyśmy się, że ludzie będą marnować więcej jedzenia. Wyniki nas pozytywnie zaskoczyły, zwłaszcza że większość uczestników przyznała, że nie zauważyła zmiany w gospodarowaniu żywnością - zaznacza rozmówczyni Mateusza Kulika. - Oznacza to, że marnowaliśmy mniej produktów, a mimo to, nie odczuliśmy żadnej zmiany na gorsze. 

Sprawdź także:

Posłuchaj także
jedzenie_znajomi_shutter_1200.jpg
Czy sztuka jedzenia może być dla ludzi spoiwem?

Nawyk, który wejdzie w krew?

Teraz pozostaje nam liczyć, że ten trend zostanie z nami na dłużej. - Jest taka szansa, co potwierdzają badania przeprowadzone w innych krajach, m.in. w Chinach, Katarze oraz w Tunezji - wyjaśnia Marek-Andrzejewska. - Wynika z nich, że lockdown spowodował lepsze gospodarowanie żywnością i pozytywnie wpłynął na wypracowanie nowych nawyków dotyczących oszczędzania, przechowywania i spożywania resztek jedzenia - dodaje. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Mateusz Kulik

Data emisji: 22.10.2020

Godzina emisji: 06.30

kul


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy jedzenie może kłamać? Jakie mity ukrywają się w Twojej diecie?

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2020 11:12
Dziś każdy jest ekspertem od jedzenia, uważamy, że skoro wszyscy jemy to wiemy jak to robić. Tymczasem specjaliści podkreślają, że najważniejsze to swą wiedzę opierać na najnowszych, dobrych, badaniach. Czy więc śniadanie wciąż jest najważniejszym posiłkiem dnia? Ile jajek możemy zjeść w tygodniu?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wyrzucając żywność, marnujesz wodę, energię i ludzką pracę

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2020 10:01
Od ustanowienia 16 października Światowym Dniem Żywności minęło już ponad 40 lat. Potrzeba organizowania tego święta pokazuje, jak istotna dla świata jest żywność. Potwierdza to również przyznanie tegorocznej Pokojowej Nagrody Nobla Światowemu Programowi Żywnościowemu.
rozwiń zwiń