Kuchnia dla klimatu. Jedz to, co dobre dla Ziemi

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2021 10:49
Ocieplenie klimatu już daje nam się we znaki. Niemal w każdej dziedzinie naszego życia możemy działać, by coś zmienić. Jest nią i kuchnia - jedząc lokalnie, przestrzegając zasad zero waste, możemy ograniczać ślad węglowy, zasoby Ziemi i dbać o planetę. 
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: shutterstock.com/Yulia Grigoryeva
zakupy sklep market żywność jedzenie 1200.jpg
Czy jedzenie może kłamać? Jakie mity ukrywają się w Twojej diecie?

Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie opublikowała książkę kucharską, zin kucharski z przepisami dobrymi dla planety "Nim zjemy planetę". - Do jej napisania zaprosiliśmy różne osoby - mówi Anna Kokocińska pomysłodawczyni, współautorka zina. - Można było przesłać nam swój przepis z uzasadnieniem, czemu wydaje nam się on dobry dla naszej planety. Z tych zgłoszeń wybraliśmy i zaprosiliśmy na warsztaty 11 osób - wyjaśnia. 


Posłuchaj
08:43 czwórka pierwsze słyszę 14.06.2021.mp3 Jak powstał zin z przepisami przyjaznymi naszej planecie i co w nim znajdziemy? (Czwórka/Pierwsze słyszę)

 

Warsztaty odbyły się w CSW Wiewiórka w Krakowie, a prowadzili je artyści: Zosia Hyjek i Bartolomeo Koczenasz. Zin jest częścią większego międzynarodowego projektu "Nasza żywność - nasza przyszłość", który łączy we współpracy 18 krajów, głównie z UE, i pokazuje, jak produkujemy żywność, jak konsumujemy. 

owady street food 1200.jpg
Jedzenie owadów uratuje naszą planetę?

W publikacji znajdziemy wiele przepisów, choć może nas zaskoczyć np. luźne podejście do doboru przypraw.

- Część przepisów pozwala na dozę swobody i improwizacji - przyznaje gość Czwórki. - Uczestnicy i uczestniczki warsztatów często odwoływali się do idei zero waste - gotuj z tego, co masz w domu, a jeśli nie, to większość przepisów bazuje na produktach, które znajdziemy na lokalnym targu, w kooperatywie spożywczej. To składniki pochodzenia lokalnego - dodaje. 

Ciekawa jest też forma wydania tego zbioru przepisów. To widoczne odejście od tego, co widzimy na księgarnianych półkach - ksiąg kucharskich, w twardych, błyszczących okładkach. - Popatrzyliśmy na ten rynek, ale zinem w kuchni jest łatwiej manewrować. Ważne dla nas było, żeby zrobić taką rzemieślniczą wersję - mówi Anna Kokocińska. - Zin dostępny jest online, ale jest też 200 egzemplarzy wydrukowanych w technice riso. Farby używane w tej technice zawierają ryżowe otręby - dodaje.  

W publikacji znajdziemy przepisy m.in. na: kociołek towarzyski, klasyk na kwadrans studencki, kowbojską tartę warzywną, boczniaki z porem i cebulką, kwietnik jagielny. - Ten ostatni przepis to ciasto, które można zrobić bardzo szybko z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych - mówi gość Kamila Jasieńskiego. - Gotujemy kaszę z wiórkami, dodajemy jakiś słodzik, cukier, albo np. bardzo dojrzałego banana. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Masa musi być bardzo rozgotowana. Przekładamy ją do formy, czekamy, aż wystygnie - i gotowe. Można do tego zrobić spody na ciastkach, kruszonych migdałach z daktylami, można taki jagielnik dekorować kwiatami jadalnymi, których mamy bardzo dużo - dodaje. 

W zinie królują przepisy wegańskie. - To głównie kuchnia roślinna - przyznaje gość Czwórki. - Ona tworzy mniejszy ślad węglowy. Mniej zasobów zużywamy, gotując z warzyw, szczególnie tych dostępnych lokalnie - podkreśla. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Anna Kokocińska (pomysłodawca, artystka i jednocześnie twórca jednej z receptur w zinie z przepisami kulinarnymi dobrymi dla klimatu)

Data emisji: 14.06.2021

Godzina emisji: 08.25

pj

Czytaj także

"Jedzeniowe" ratowanie świata w twoim smartfonie

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2019 12:53
- Przeciętny Polak marnuje rocznie 230 kilogramów żywności. Najczęściej wyrzucamy chleb, warzywa i owoce - mówi Karolina Woźniak z Too Good To Go, aplikacji, dzięki której zmarnujemy mniej, odbierzemy coś od kogoś, komu jest to już niepotrzebne.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kary za marnowanie żywności. 60 procent jedzenia ląduje w kuchennym koszu

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2021 08:38
Problem marnowania żywności dotyczy ogromnej liczby państw całego świata. Chiny chcą z tym walczyć specjalną ustawą, w Polsce już bada się, na którym etapie tracimy najwięcej jedzenia. 
rozwiń zwiń