Owady na talerzu? "Nowy trend w gastronomii"

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2021 13:41
Smażone, gotowane, a może suszone? Na świecie zjada się ponad 2000 gatunków i insektów. Czy wylądują także na polskich stołach?
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/nicemyphoto

owady street food 1200.jpg
Jedzenie owadów uratuje naszą planetę?

Specjaliści z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wydali pozytywną opinię na temat produktów spożywczych na bazie owadów. Projekt nie został jeszcze zaakceptowany przez Komisję Europejską, jednak - zdaniem Anny Żołnierczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prawdopodobnie taka zgoda zostanie wydana. - Zamysł jest taki, by najpierw wprowadzić mącznika młynarka w postaci wysuszonych larw - wymienia ekspert. - Początkowo prawdopodobnie będą to owady mielone i dodawane do produktów jako źródło składników odżywczych. Na przykład do mąki. Wówczas zmienią się jej właściwości, bo mąka zawierać będzie mniej węglowodanów, a więcej białka czy tłuszczu.

Posłuchaj
03:48 Czwórka Pierwsze_slysze_Owady 1.02.2021.mp3 Jedzenie owadów - będzie nowy trend w gastronomii? (Pierwsze słyszę/Czwórka) 

domek dla owadów2 1200.JPG
DIY. Jak zrobić domek dla owadów?

Z takiej mąki, podobnie jak z tradycyjnej można będzie piec ciasta czy chleb, wyrabiać makarony. - Na przykład mrówki będą miały jednak delikatny kwaskowaty posmak ze względu na kwas mrówkowy, który produkują. Natomiast larwy mącznika smakować będą podobnie do orzechów, bo mają dużą zawartość tłuszczu - wyliczała Anna Żołnierczyk.

Sprawdź także:

Jedzenie owadów, jak podkreślała gość Czwórki, staje się powoli światowym trendem. - Ma na celu zwiększenie produkcji żywności na świecie. Czynniki ekonomiczne zawsze odgrywają ogromną rolę, a produkcja owadów jest tańsza od produkcji tradycyjnego mięsa. Powoduje ona także znacznie mniejszą degradację środowiska, wymaga też znacznie mniej wody niż ta tradycyjna - wyliczała Anna Żołnierczyk. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Mateusz Kulik

Data emisji: 01.02.2021

Godzina emisji: 6.13

kd/pj

Czytaj także

Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2020 07:33
Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mięso z konopi? Czy to przyszłość?

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2020 10:37
Dobra wiadomość dla wegetarian - firma z Nowej Zelandii opracowała roślinny zamiennik mięsa. Dodatkowo ma zawierać więcej białka niż to prawdziwe.
rozwiń zwiń