Kosmetyki, przyprawy kuchenne. Co zrobić z choinką po świętach?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2021 15:39
Jeśli nasze drzewko jest prawdziwe, a nie plastikowe, po świętach warto dać mu drugie życie - m.in. w kuchni - sproszkowane igły sprawdzą się jako przyprawa do mięs lub w kosmetyce - z gałązek można zrobić wywar bądź pięknie pachnącą sól do kąpieli. 
Co zrobić z żywą choinką po świętach?
Co zrobić z żywą choinką po świętach?Foto: Shutterstock.com

Jak podkreślała Ewelina Fabiańczyk, rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Zielonej Górze, "nigdy nie jest za wcześnie", by pomyśleć o tym, jak dać naszej choince drugie życie. - Drzewko warto kupować już ze świadomością i planem na to, co zrobimy z nim później i w jaki sposób przywrócimy je naturze - opowiadała Ewelina Fabiańczyk, rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Zielonej Górze. 

Jak przechowywać choinkę?

Wszystko zależy od tego, czy nasza choinka będzie ukorzeniona, czy też nie. - Jeśli mamy choinkę z korzeniami i chcemy, by potem nam pięknie rosła, już w czasie świąt warto ją prawidłowo przechowywać: jak najkrócej, w chłodnym miejscu, podlewając intensywnie, jednocześnie nie przelewając - tłumaczyła Ewelina Fabiańczyk. Po kilku dnia wystawiamy ją na balkon czy do piwnicy i hartujemy. Dopiero wiosną możemy ją przesadzić.

Jak zrobić kosmetyki z igieł choinkowych?

Jeśli nasze drzewko nie ma korzeni, to i tak nic straconego. Też wcale nie musi pójść na straty, a wykorzystać je można na wiele niekonwencjonalnych sposobów, na przykład tworząc własne kosmetyki. - Z igieł można wyprodukować maści z olejem kokosowym, ale także sól do kąpieli - wyliczała gość Czwórki. - Na pewno każdy słyszał o soli o zapachu sosnowym, a zawiera ona właśnie elementy pochodzenia leśnego.

Do kąpieli możemy też przygotować wywar z naszych choinkowych gałązek. Zalewamy kilka gałązek w garnku od 0,5 l do 1 l ciepłej wody i gotujemy około 30 minut, a całość przelewamy do wanny. - To wyśmienita leśna kąpiel mająca zbawienny wpływ na nasz organizm, i to zarówno pod względem zdrowotnym, odpornościowo, jak i pod względem samopoczucia - podkreślała Ewelina Fabiańczyk.  

Posłuchaj
03:40 _PR4_AAC 2021_12_27-06-27-40.mp3 Jak wykorzystać choinkę po świętach, by dać jej drugie życie? (Pierwsze słyszę/Czwórka) 

Choinka sprawdzi się w kuchni

Igły z naszej choinki przydadzą się także w kuchni - jako przyprawa szczególnie dobra do mięs.

- Fajna jest także herbata ze sproszkowanego wcześniej igliwia albo samych igieł, które wrzucamy do herbat. Do tego suszone jabłuszko, pomarańcza i mamy wyśmienitą herbatę - podkreślała gość Czwórki - Choinka poza igłami ma także pączki, które można żuć jak gumę, bo stanowią prawdziwą bombę witaminową. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Mateusz Kulik

Materiał przygotowała: Marta Zinkiewicz

Data emisji: 27.12.2021

Godzina emisji: 6.30

kd

Czytaj także

Wyjątkowy czas daleko od Polski. Jak obchodzi się święta na świecie?

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2020 15:36
W Japonii w czasie świąt je się smażone mięso z kurczaka, a w Albanii - w czasie deserów króluje słodka baklawa, a w USA - na stole ląduje głównie mięso - od żeberek po pieczoną szynkę. Jak świętuje się w różnych regionach świata? 
rozwiń zwiń