X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dynia - pyszna bomba witaminowa

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2019 08:57
Naszym kulinarnym bohaterem jest dynia, sprawdzamy jakie wartości odżywcze ma to warzywo, jak się do niego zabrać by w pełni je wykorzystać.
Audio
  • Co Czwórkowi słuchacze przygotowują z dyni? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
  • Przemek Butryn, szef kuchni podpowiada jak zrobić zupę dyniową (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
  • Jakie są rodzaje dyń, jak kupić świeżą - podpowiada Krzysztof Chojnacki (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
  • Jak zrobić z dyni ciasto podpowiada Przemek Butryn, a dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda opowiada, jakie wartości odżywcze ma to warzywo. (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Agnes Kantaruk

Sezon na dynie trwa, skończy się, dopiero gdy zacznie się sezon na całodniowe mrozy. Teraz możemy się cieszyć wielkimi możliwościami, jakie daje dynia. Obok wspaniałego koloru i walorów dekoracyjnych to warzywo świetnie sprawdza się w kuchni. Można z niej zrobić zupę, gulasz, ciasto, dżem. 

Na polach rosną przeróżne rodzaje dyń np. hokkaido, piżmowa, makaronowa, prowansalska. Każda z nich ma trochę inny kształt i smak. - Zdrowy mocny ogon świadczy o tym, że dynia jest świeża. Ogon suchy może być dla nas znakiem, że została zerwana dawno - mówi Krzysztof Chojnacki z Farmy Dyń.

- Dyni ciężko nie zauważyć. Dziś jest wszędzie. Można zrobić z niej zupę dyniową - szef kuchni Przemek Butryn. Do tego trzeba dynie przygotować i upiec w piekarniku. 

W Czwórce sprawdziliśmy też, jak zrobić z dyni ciasto. Sprawdziliśmy też jakie ma ona wartości odżywcze i czy rzeczywiście jest bombą witaminową? O tym m.in. w nagraniach z audycji. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 1.11.2019

Godzina emisji: 6.30, 7.43, 8.16, 8.34

pj/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Oczy z czosnku, jabłka jako policzki...

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2017 16:21
"Arcimboldiana" to fotograficzny projekt Anny Tokarskiej, inspirowany niezwykłą twórczością XVI-wiecznego włoskiego artysty Giuseppe Arcimbolda. - Seria fotografii powstała na potrzebę mojego dyplomu na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. To mój ukłon w stronę Arcimbolda - mówi w Czwórce Anna Tokarska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wielokolorowa soczewica. Jej kolor dobierz do przypraw

Ostatnia aktualizacja: 25.10.2019 11:34
Soczewica kiedyś, w polskich książkach kulinarnych królowała - mówi Bartek Adamski, szef kuchni. - Była bardzo popularnym tematem, wręcz obowiązkowym. Królowała przede wszystkim w wiejskich domach - dodaje. 
rozwiń zwiń