X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Oczy z czosnku, jabłka jako policzki...

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2017 16:21
"Arcimboldiana" to fotograficzny projekt Anny Tokarskiej, inspirowany niezwykłą twórczością XVI-wiecznego włoskiego artysty Giuseppe Arcimbolda. - Seria fotografii powstała na potrzebę mojego dyplomu na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. To mój ukłon w stronę Arcimbolda - mówi w Czwórce Anna Tokarska.
Audio
  • Anna Tokarska o projekcie "Arcimboldiana" (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Fragment jednej z fotografii Anny Tokarskiej z projektu Arcimboldiana
Fragment jednej z fotografii Anny Tokarskiej z projektu "Arcimboldiana" Foto: Anna Tokarska/www.annatokarskastudio.com
Sprawdź też:
nóż pomidory 1200x660.jpg
Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle

Gdy Anna Tokarska opublikowała swoje prace w internecie, o "Arcimboldianie" zrobiło się głośno - o projekcie pisały media na całym świecie. - "Arcimboldiana" to osiem portretów w całości zbudowanych ze świeżych warzyw i owoców - tłumaczy zaproszona artystka. - Obrazy Arcimbolda są wyjątkowe, a ja interesuję się pastiszem jako środkiem wyrazu. Chodzi mi o pochwałę, a nie krytykę jego stylu - dodaje Anna Tokarska.

W rozmowie z Beatą Kwiatkowską artystka wyjaśnia też, co jej prace odróżnia od płócien włoskiego mistrza, którego niektórzy uważają za prekursora surrealizmu. - Arcimboldo tworzył obrazy alegoryczne, nasycone symbolami. Ja odsuwam się od myśli filozoficznej i powiązań z historią sztuki, aby stworzyć coś bardziej uniwersalnego, zrozumiałego dla wszystkich - opowiada Anna Tokarska.

Posłuchaj też:
stół wesele kwiaty 1200.jpg
Weselne menu. Co jadł Stanisław Wyspiański w Bronowicach?

Słuchając nagrania całej rozmowy dowiecie się, jak dokładnie powstawały prace Anny Tokarskiej w ramach projektu "Arcimboldiana" oraz co artystka zrobiła z jego jadalnymi elementami.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Anna Tokarska (artystka, fotografka)

Data emisji: 10.09.2017

Godzina emisji: 15.40

jsz/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Paryż może poczekać". Film, który chce się zjeść

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 13:00
- "Paryż może poczekać" to film-przewodnik po Francji. Nie tylko pieknie wygląda, ale też smakuje, a nawet uderza do głowy - ocenia dziennikarka filmowa Małgorzata Czop.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miłość, śmierć i jedzenie. Szekspir od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2017 18:24
William Szekspir słynął ze słabości do deserów. W jego sztukach pojawia się około dwóch tysięcy odniesień do kulinariów, a słowo uczta pada blisko 100 razy.
rozwiń zwiń