Łosoś - smaczny, zdrowy i ładnie wygląda

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2021 13:45
Kiedyś uchodził za rybę luksusową, dzisiaj sięgamy po niego na co dzień. Łosoś doskonale nadaje się na śniadanie, obiad i kolację. Może być smażony, grillowany, wędzony czy duszony, sposobów jego przyrządzania jest wiele. Sprawdzamy co kryje w sobie łosoś.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/ Chudovska
shutterstock buritto 1200.jpg
Wiele odmian i historii buritto. Zawsze cudowny smak

- Jest jedną z najbardziej lubianych ryb, ze względu na smak, ale też i kolor. Rzeczywiście wiele osób ją lubi i łosoś jest rybą bardzo popularną - mówi Magdalena Jarzynka Jendrzejewska z Dietosfery. - Odmian łososia jest bardzo dużo i nie wszystkie są takie różowe.


Posłuchaj
03:25 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - łosoś 19.03.2021.mp3 Rozmawiamy o łososiu i jego właściwościach prozdrowotnych (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

Hodowlane łososie mają inną wartość odżywczą, jak wskazują badania mają mniejszą zawartość składników mineralnych i witamin. Często też ich różowy kolor nie jest naturalny, tylko podkoloryzowany, za pomocą pasz, którymi są karmione. - Jest to bardzo zdrowa ryba, jest tłusta i zawiera dużo kwasu omega - opowiada specjalistka. - Ma dużą ilość wysokiej jakości białka, w tym niezbędne aminokwasy.

Dzięki swojej "tłustości" łosoś ma też sporo witamin, w tym witaminę D, która w produktach spożywczych występuje w niedużych ilościach, ale także witaminę typu B. Jest również źródłem dużej ilości składników mineralnych, takich jak potas, selen, cynk, żelazo i magnes i fosfor.

- Jest to ryba, która jest zdrowa i jest polecana w naszej codziennej diecie, pamiętać jednak trzeba, że z niektórych źródeł może być zanieczyszczona. To zależy od akwenów w których pływają - wyjaśnia dietetyczka. - Mogą zawierać metale ciężkie takie jak rtęć, ołów, również dioksyny czyli te minerały, których nie chcemy i nie są wskazane. Stawiając jednak na szali ryzyko i zalety zdrowotne jedzenia łososia, to badania potwierdzają, że zalety przeważają, zwłaszcza jeśli ryba jest z dobrego źródła. Jeśli mamy wiedzę na temat pochodzenia ryby, to dobrze unikać tych z zanieczyszczonych wód, dlatego nie polecany jest łosoś bałtycki.

Zobacz także:


łosoś kanapka shutter 1200 Artmim.jpg
Łosoś jest toksyczny, a jednak lepszy niż fast food

Łosoś to doskonały produkt, z którego możemy przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego. Szef kuchni Bartek Kochman zdradził nam przepis na pieczonego łososia.


Pieczony łosoś w cieście francuskim z fetą i ze szpinakiem.

Składniki:

świeży płat łososia,
świeży szpinak 0, 5 kg
cebula szalotka 2 szt.
czosnek
olej 3 łyżki
ser feta 200 g
suszone pomidory
ser mozzarella 200 g
ciasto francuskie
sól, pieprz


Posłuchaj
04:13 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - łosoś - przepis 19.03.2021.mp3 Przepis na pieczonego łososia (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)

 

Przygotowanie:

Nacieramy łososia solą i pieprzem, kropimy cytryną, foliujemy i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia myjemy szpinak i osuszamy, Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy się nieco zeszklą dorzucamy szpinak, cały czas mieszając, przez 1 minutę, pod koniec solimy i pieprzymy, odkładamy na sito.

Fetę kruszymy, kroimy suszone pomidory i dodajemy do szpinaku, dokładnie mieszając. Na ciasto francuskie wykładamy filet z łososia, kładziemy na niego sałatkę ze szpinaku, posypujemy twardą mozzarellą i przykrywamy drugim blatem ciasta francuskiego. Sklejamy boki i zawijamy. Mieszamy dwa i smarujemy kopertę z ciasta francuskiego. Rozgrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturą np. 220 stopni, i danie wstawiamy na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy łososia jeszcze przez 8 minut. Tak przygotowane danie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, następnie kroimy.


***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Jakub Jamrozek

Materiał przygotował: Mateusz Kulik

Data emisji: 19.03.2021

Godzina emisji: 6.37, 7.30

aw


Czytaj także

Pizza z fabryki samochodów. Jak smakuje danie z Detroit?

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2020 15:30
Ma grube, puszyste ciasto, przyjemnie przypieczony na złoto ser i brunatną, ale niegorzką "przypieczkę" na brzegach, która powstaje z roztopionego sera. Powstała w 1946 roku w barze Buddy’s Rendezvous w Detriot; teraz możesz zrobić ją w domu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kaczka po pekińsku. Z cesarskiego dworu do street foodu

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2021 12:00
- Kaczka po pekińsku to jedno z najciekawszych i najbardziej ekskluzywnych chińskich dań - mówi Piotr Bruś-Klepacki, szef kuchni. - Znane jest od XIV wieku, ale zmieniała swą formę - dodaje. 
rozwiń zwiń