Pizza z fabryki samochodów. Jak smakuje danie z Detroit?

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2020 15:30
Ma grube, puszyste ciasto, przyjemnie przypieczony na złoto ser i brunatną, ale niegorzką "przypieczkę" na brzegach, która powstaje z roztopionego sera. Powstała w 1946 roku w barze Buddy’s Rendezvous w Detriot; teraz możesz zrobić ją w domu.
Pizza w stylu Detroit
Pizza w stylu DetroitFoto: Brent Hofacker/shutterstock.com

Sprawdź także
deep dish pizza 1200.jpg
Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Pizza ze stolicy techno i motoryzacji

To co wyróżnia potrawę na tle innych "placków z dodatkami" to kolejność nakładania składników: pepperoni, potem ser i na koniec sos pomidorowy. Potem nadanie kształtu. Pierwsze pizze w Detroit były wypiekane na blachach z błękitnej stali, których używano jako tac na części samochodowe. Stąd ich prostokątny kształt. - To danie jest także bliskie naszej tradycji kulinarnej, bo nawiązuje do lat 90. ubiegłego wieku, kiedy to nasi rodzice wypiekali pierwsze pizze - śmieje się kucharz Adrian Wiśniewski. - W każdym razie smak obu jest bardzo podobny.

Posłuchaj
17:17 [CZWORKA]Nie na zarty 19 grudzień 2020 pizza detroit.mp3 Pizza z Detroit - jak zrobić ją w domu? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Zobacz
lahmacun pizza turecka shutterstock 1200.jpg
Lahmacun - tak przyrządzisz wyśmienitą "pizzę" prosto z Turcji

Ciasto jak u mamy

Sposób przygotowania jest również podobny. Najpierw trzeba zagnieść drożdżowe ciasto i poczekać aż wyrośnie. Blachę należy obficie nasmarować oliwą, potem delikatnie przełożyć do niej ciasto i delikatnie ugnieść je w celu równomiernego rozciągnięcia na całą powierzchnię blachy. Zafoliować i odstawić do lodówki na kolejne 2-4 godziny, a najlepiej na całą dobę. - Im ciasto dłużej wyrasta, tym więcej w nim "bąbli" i jest bardziej puszyste - podkreśla gość Czwórki. - To, co jeszcze różni pizzę z Detroit od innych to sos pomidorowy, który nakładany jest na wierzch, często już po wypieku.

DETROIT STYLE DEEP DISH PIZZA | Ooni Pro Oven / Kitchen & Craft

Smak na krawędzi

Sekret pizzy z Detroit kryje się w skarmelizowanych brzegach. Te zaś powstają w skutek rozpuszczania się sera brick cheese z Wisconsin. Jest on uformowany w kształcie dużej cegły, ma kolor jasno żółty lub biały, słodki i łagodny zapach, który zmienia się w mocniejszy gdy ser dojrzewa, łatwo się kruszy. - Możemy użyć też zamiennika, czyli sera typu cheddar. On też się karmelizuje. Gorzej już jest z klasyczną mozzarellą - podpowiada rozmówca Mateusza Kulika.

Posłuchaj także:

Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 250°C. przez 15-18 minut, aż ser zacznie brązowieć na środku i robić się ciemnobrązowy przy brzegach. Po wyciągnięciu z piekarnika nożem należy "wyciąć" ciasto z blachy przy krawędziach.


***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Adrian Wiśniewski (pizzeria Big Adriano)

Data emisji: 19.12.2020

Godzina emisji: 17.16

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czosnek - słynny, polski superfood

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2020 10:31
Jego zapach wielu odstrasza, jednak, jak przekonuje dietetyczka, warto się przełamać i jeść go cały rok. Czosnek pomoże budować naszą odporność.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Chleb i okruszki" - czyli jak połknąć piekarniczego bakcyla

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2020 17:20
Wiele osób chciałoby, a boi się piec chleb. Eliza Mórawska-Kmita przekonuje, że nie ma się czego bać, trzeba próbować, zaufać intuicji, a najlepiej zacząć od bułek na drożdżach.
rozwiń zwiń