Truskawki - słodka zapowiedź lata bez cukru

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2021 12:20
- Sezon na polskie truskawki zaczyna się w czerwcu i kończy w połowie lipca. Warto wykorzystać ten czas, bo to owoce zdrowe i nisko kaloryczne: 100 gramów to tylko 30 kcal - podkreśla dietetyk Hanna Stolińska. - Truskawki mają najmniej cukru ze wszystkich owoców.  
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay (domena publiczna)

Posłuchaj
02:50 CZWÓRKA NDT - truskawka 1 21.05.2021.mp3 Truskawki - jakie mają wartości odżywcze? (NDT/Czwórka)

Truskawki to bomba witaminy C. W 100 gramach owoców znajduje się 66 mg tej witaminy, przy dziennym zapotrzebowaniu, które wynosi ok. 70 mg dr Hanna Stolińska 

Na talię osy i białe zęby

Truskawki występują w wielu odmianach - na całej planecie jest ich około dwóch tysięcy. Różnią się wielkością, kształtem, barwą, konsystencją miąższu i smakiem. Truskawki to także bogactwo składników odżywczych. Są w nich witaminy A i C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6, PP) oraz żelazo, które chroni przed anemią.  - Błonnik, który znajduje się w truskawkach daje uczucie sytości, dlatego w okresie letnim te owoce świetnie sprawdzają się w diecie - wyjaśnia gość Czwórki. - Dodatkowo mają w sobie dużo wody, więc dobrze nawadniają organizm. 

Posłuchaj także:

Truskawki zawierają też wapń i fosfor wzmacniający kości i wybielający zęby, potas obniżający ciśnienie krwi, magnez kojący nerwy, a także mangan poprawiający pamięć.

Posłuchaj
04:33 CZWÓRKA NDT - truskawka 2 21.05.2021.mp3 Przepisy na truskawki (NDT/Czwórka)

Zobacz też
placki jabłka 1200 free
Cortland, Kosztela, Fantazja, Reneta – czas na jabłka!

Smak jak za dawnych lat

Naleśniki lub pierogi z truskawkami polane śmietaną to dla niektórych ulubione letnie danie. Ale z tych owoców można przyrządzić także zdrowy deser. - Proponuję pudding z tapioki z musem truskawkowym - mówi szef kuchni Bartek Kochman. - Tapioka, czyli skrobia z manioku jest już dostępna w naszych sklepach na działach z ekożywnością. Do tego będziemy potrzebować mleko, może być także roślinne, np. kokosowe, miód, truskawki, nasiona chia i miętę do dekoracji. I ważna informacja, pudding przygotowujemy dzień przed podaniem, bo musi on postać w lodówce. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 21.05.2021

Godzina emisji: 7.33, 8.34

kul


Czytaj także

Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2021 10:46
Na Bliskim Wschodzie kasza bulgur znana jest i doceniana od blisko 4000 lat. To podstawowy składnik diety, obok ryżu, mieszkańców tamtych regionów. W ostatnich latach wkracza na polskie stoły. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jajka są zdrowe - przygotuj nitamago

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2021 10:05
Jajka na miękko, na twardo, marynowane, sadzone, w jajecznicy, szakszuce, omletach - jemy je od wieków na różne sposoby. Najnowsze badania pokazuję, że nawet jedzenie 10 jaj tygodniowo nam nie zaszkodzi. 
rozwiń zwiń