Taste Atlas - przewodnik po lokalnych przysmakach

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2018 11:50
Co oprócz shushi i ramenu jedzą Japończycy? Jakie jest najpopularniejsze danie w Kenii i gdzie w Polsce można zjeść najlepsze zapiekanki? Chorwacki dziennikarz Matija Babic zebrał wiedzę na temat lokalnych przysmaków z całego świata i podzielił się nią z internautami.
Audio
  • Taste Atlas - poznaj smaki świata zanim ruszysz w podróż (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Co jada się na ulicach Bangkoku?
Co jada się na ulicach Bangkoku? Foto: Shutterstock.com/domena publiczna/Koldunova Anna

Czytaj także
chopin 1200.jpg
Dobrze skomponowane menu Fryderyka Chopina

Taste Atlas to start-up, który ma pomóc podróżnikom i turystom odnaleźć się w świecie lokalnych przysmaków. - Ta mapa jest ciekawym pomysłem, ale nie traktowałabym jej jak wyroczni - mówi Marta Gawrychowska, autorka bloga "Podróże od kuchni" i tłumaczy dlaczego.

Rozmówczyni Weroniki Puszkar zdradza też własny sposób na poszukiwanie lokalnych przysmaków. - Przed każdą podróżą czytam o kuchni danego kraju. A na miejscu dostosowuję mój plan do okoliczności. Przyjmuję, że menu podawane w przewodnikach czy atlasach kulinarnych jest dość powtarzalne. A tak naprawdę sekret danej kuchni kryje się w produktach regionalnych - wyjaśnia blogerka.   


Czytaj także
patrycja jaros 1200.JPG
Patrycja Jaskot: na Galapagos nauczysz się troszczyć o świat

Jak smakują potrawy serwowane w Parkach Narodowych na świecie? Dlaczego warto czytać blogi podróżnicze? O tym min. w materiale reporterskim.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Mateusz Kulik

Materiał przygotowała: Weronika Puszkar

Data emisji: 31.05.2018

Godzina emisji: 7.15

kul/ac

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2018 13:57
- Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy"

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2018 16:40
Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski.
rozwiń zwiń