Mrozić, czy nie - jak zabezpieczyć żywność, której nie zdążymy zjeść?

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2020 18:43
W Czwórce sprawdziliśmy, jak przechowywać produkty, by nie straciły swoich wartości, i które z nich możemy w tym celu zamrażać. A jeśli już mamy sporo jedzenia, którego termin przydatności do spożycia niebawem upłynie - co z nim zrobić.
Audio
  • Mięso, owoce i warzywa, tłuszcze - jak przechowywać nadmiar żywności? (Nie na-żarty/Czwórka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Shutterstock.com/Anna Om

kasza 1200 glow.jpg
Ekspresowy makaron, pyszne kasze - jak wykorzystać produkty, które mamy w domu?

W czasie izolacji robimy w domu porządki w starych szafach, układamy zdjęciach, zaglądamy także do szafek kuchennych. I okazuje się, że część żywności i przypraw, które mamy w domu niebawem się przeterminuje. 

ZOBACZ TAKŻE Kuchnia sycylijska. Serwujemy arancini >>>

- Mrożenie jest najlepszą formą przechowywania żywności - mówi dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczna. - Ale tylko pod warunkiem, że mrozimy świeże jedzenie. Warto więc zastanowić się zawczasu, czego nie damy rady zjeść. Jeśli więc przygotowaliśmy na przykład zupę, i zostawiliśmy ją na kilka dni w lodówce, lepiej jej nie zamrażać, tylko zjeść. Przez te kilka dni prawdopodobnie posiłek zacznie się już psuć. 

ZOBACZ TAKŻE Jak zrobić pizzę z Chicago? >>>

Jak tłumaczyła, mrozić można właściwie wszystko. - Jednak produkty, które mają dużo wody mogą po rozmrożeniu stracić swoją strukturę - mówiła ekspert. Dlatego dobrze jest mrozić produkty suche, czyli m.in. chleb. - Świetnym sposobem jest rozmrażanie tylko takiej liczby kromek chleba, jaką rzeczywiście będziemy w stanie zjeść jednego dnia - podkreślała. - Możemy też mrozić makarony, kaszę, ryż, a także większość warzyw i owoców. Oczywiście także mięso i ryby, a także gotowane rośliny strączkowe - wyliczała. Mówiła też o tym, jak zamrażać nabiał. - Pamiętajmy jednak, że w nabiale jest mnóstwo wody. Jeśli więc chcemy zamrozić mleko, czy jogurt, wlejmy go do naczynia trochę mniej, bo powstanie tam mnóstwo lodu - tłumaczyła dietetyk i zdradziła, co zrobić z jajkami, jeśli sądzimy, że możemy nie zdążyć ich zjeść. - Jeśli włożymy je do lodówki bez uprzedniego umycia, wytrzymają dłużej. Oczywiście można je też zamrozić, ale wcześniej należy je ugotować. 

W programie także przygotowaliśmy kilka propozycji kulinarnych eksperymentów.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Data emisji: 4.04.2020

Godzina emisji: 17.07

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zdrowa żywność w szkołach. Coś się zmieniło?

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2016 17:56
Minęło już niemal dziewięć miesięcy odkąd z półek szkolnych sklepików zniknęły słodycze. Co się zmieniło przez ten czas?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tydzień Wege. "Liczymy, że przyjdą sami zatwardziali mięsożercy"

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2018 10:00
Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce.
rozwiń zwiń