Zdrowa żywność w szkołach. Coś się zmieniło?

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2016 17:56
Minęło już niemal dziewięć miesięcy odkąd z półek szkolnych sklepików zniknęły słodycze. Co się zmieniło przez ten czas?
Audio
  • Jak eksperci oceniają zmiany wprowadzone w szkolnym menu? (Się mówi/Czwórka)
Wprowadzenie nowego, zdrowszego menu wpływa realnie na poprawienie kondycji uczniów?
Wprowadzenie nowego, zdrowszego menu wpływa realnie na poprawienie kondycji uczniów?Foto: Glow Images/East News

Od 1 września 2015 obowiązują przepisy, zgodnie z którymi firmy prowadzące sklepiki szkolne nie mogą sprzedawać w nich tzw. śmieciowego jedzenia, czyli zawierającego znaczne ilości składników niezalecanych dla rozwoju dzieci, takich jak tłuszcz. W szkolnych stołówkach dzieci nie mogą także spożywać nadmiernych ilości soli i cukru.

- Wszyscy musimy mówić jednym głosem, zarówno nauczyciele, jak i rodzice - przekonują goście Czwórki. - Musimy być konsekwentni we wprowadzeniu tych zmian. Dzieci powoli przyzwyczajają się do nowego smaku i nowej diety, a dzięki temu zmieniają nawyki żywieniowe - dodają. W rozmowie z Czwórką eksperci mówią także o tym, co jeszcze powinno się zmienić, by dzieci chętniej jadły to, co oferuje się im szkołach.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Goście: Ula Somow (dietetyk, ekspertka "Szkoły na widelcu"), Monika Wodyczko (dietetyk, Centrum Medyczne Wimed), Tomasz Podlasiewski (Slow Food Youth)

Data emisji: 25.04.2016

Godzina emisji: 14.00

kd/mm


 

 

Czytaj także

Jarmuż, pokrzywa, brukiew. Zapomniane przepisy kulinarne powracają do łask

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2014 12:00
Przepisy kulinarne i same składniki potraw składniki co jakiś czas przeżywają swoje odrodzenie. Pokrzywa, czy sok z brzozy, znane sprzed lat, znów stają się popularne. Zwłaszcza, że - by je dostać - wcale nie trzeba odwiedzać drogich restauracji. Wiele z takich produktów znaleźć można nawet w centrach miast, na przykład na drzewach owocowych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Feed Them Up". Nie marnuj jedzenia - oddaj je innym

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2016 17:56
- Z naszych doświadczeń wynika, że w stołecznych restauracjach marnuje się sporo jedzenia. Dlatego przekonujemy, że warto przekazywać posiłki organizacjom pożytku publicznego - mówiły Maria Bagińska i Marta Krzesiak z "Feed Them Up".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Po pierwsze smak - inaczej nie schudniesz

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2016 17:04
- Całe życie, od kiedy zająłem się gotowaniem, najważniejszy dla mnie był smak. Jedzenie musi być zdrowe i smaczne - mówi Maciej Szaciłło, ekspert kulinarny.
rozwiń zwiń