Tortilla de patatas, czyli tortilla z ziemniaków

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2020 18:27
To niezwykle popularne danie na Półwyspie Iberyjskim. Omlet przygotowywany z jajek, ziemniaków oraz cebuli podawany jest na ciepło na śniadania, obiady i kolacje lub na zimno jako tapas. Podpowiadamy, jak przygotować to pyszne danie.
Audio
  • Jak przyrządzić tortillę de patatas? (Nie na-żarty/Czwórka)
zdjęcie ilustryjne
zdjęcie ilustryjneFoto: Shutterstock/Elena Eryomenko

chińskie pierożki dim sum 663 F.jpg
Dim sum. Coś więcej niż pierożki na parze

Nazywana także Tortilla de Espania to jedno z najpopularniejszych dań Półwyspu Iberyjskiego. Podawana w każdym hiszpańskim domu i niemal każdym tapas barze. O tym, jak przyrządzić ją w domu opowiadał Wael Mahmoud‎ z Tapas Gastrobar.

Ktoś, kto po raz pierwszy słyszy tę nazwę, może spodziewać się klasycznego placka, w który zawija się mięsne i warzywne dodatki. Nic bardziej mylnego jak wyjaśniał Wael Mahmoud‎ ta potrawa to hiszpański omlet z dodatkami, którego podstawą są ziemniaki i, jak dodawał - najlepsze będą te wyhodowane w Polsce. - Polskie ziemniaki mają świetny smak i naprawdę dobrą jakość. Poza nimi do przygotowania będą nam potrzebne: oliwa z oliwek, jajka i cebula. Świetnie sprawdzi się na obiad, jako przekąska i lekkie danie na kolację. To bardzo stara hiszpańska receptura, która została stworzona w mieście Valarez ok. 1817 roku - opowiadał.

Składniki:

- Cebula,

- 1 duże jajko,

- 120 g ziemniaków,

- przyprawy,

- oliwa z oliwek

Przepis:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę na cienkie paseczki. Warzywa podsmażamy na oliwie. Do ok. 120 gram podsmażonych ziemniaków dodajemy 1 roztrzepane jajko i przyprawy. Smażymy pod przykryciem ok. 7 minut. Jajko nie musi być całkowicie ścięte. W tradycyjnej wersji tortilla de patatas środek jest półpłynny. 

Gotowe danie przekładamy na talerz i doprawiamy wedle uznania. Smacznego!

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Goście: Wael Mahmoud‎ z Tapas Gastrobar

Data emisji: 23.05.2020

Godzina emisji: 17.16

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Banh mi. Aromatyczna wietnamska bagietka

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2020 18:15
Banh mi wygląda trochę jak hot dog ale smakuje zupełnie inaczej. Ta bagietka z mąki ryżowej i pszennej, nadziana mięsem i warzywami to jedna z najpopularniejszych wietnamskich potraw. Przyrządziliśmy ją wspólnie z Chi Mai z restauracji Bahnmi Nam.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 18:20
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grillem i papryką stoi kuchnia bałkańska

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2020 10:20
- Pljeskavica to duży grillowany kotlet z mięsa siekanego lub mielonego - mówi Rafał Grabowski z restauracji "Na Bałkany". - Bliżej jej do burgera niż mielonego kotleta. Najlepiej jak grilluje się ją na prawdziwym ogniu - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dim sum. Coś więcej niż pierożki na parze

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2020 19:48
Podobno nie ma nic lepszego niż pierogi od babci. Sprawdzmy, jak smakują te przygotowywne według chińskiej receptury. Dim sum to tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze. Chociaż nadzienie mogą mieć podobne, to nie przypominają tych naszych, tradycyjnych.
rozwiń zwiń