Czeski smażony ser - w ciężkich czasach miał zastąpić schabowego

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2020 11:24
Dziś klasyką czeskiej kuchni są knedliczki i smażony ser. By ten drugi przysmak przygotować w domu przede wszystkim powinniśmy postawić na jakość sera. 
Widok na czeską Pragę z parku Letensk sady
Widok na czeską Pragę z parku Letenské sadyFoto: Shutterstock.com/kennymax
shutterstock kanapka grill jedzenie cubano 1200.jpg
Sandwich cubano. Wyczaruj karaibski smak we własnej kuchni

- To danie ma 3 składniki - smażony ser, obowiązkowo sos tatarski i dzisiaj frytki, w czasach komuny podawało się z ziemniakami - mówi Bohumir Vosahlo czeskakuchnia.pl. Nie podajemy go z knedlikiem. 


Posłuchaj
12:19 czwórka nie na żarty 22.08.2020.mp3 Jak przygotować smażony ser - podpowiada Bohumir Vosahlo, czeskakuchnia.pl (Nie na-żarty/Czwórka)

 

Podstawowym warunkiem do przygotowania tej potrawy jest dobry ser. - Używa się wyłącznie sera eidam (edamski, edam - przyp. red.) - mówi gość Mateusza Kulika. - Z niego odkrajamy kawałek około 200 gramów. Musi być zimny, zawsze pracujemy z zimnym serem - podkreśla. - Niezbędna jest też panierka, ja używam bułki tartej i jajka. Dodaję do niej sól. Kąpiemy ser w jajku dajemy do bułki tartej. Ten proces możemy powtórzyć 2-3 razy, wtedy nam się zrobi bardzo fajna panierka - dodaje. 

Gdy zabieramy się za smażenie trzeba pamiętać, że olej lub smalec muszą być dobrze rozgrzane. Ser smażymy z dwóch stron uważając by nie wyciekł poza panierkę. - W momencie, kiedy jest wysmażony kładziemy go na papier lub ściereczkę by odsączyć go z tłuszczu - dodaje. 

Takie danie to bomba kaloryczna, szybko dostarcza porcję energii. 


sznycel_1200.jpg
Sznycel wiedeński - narodowe danie Austriaków, choć korzenie ma lombardzkie

Obowiązkowym dodatkiem do smażonego sera jest sos tatarski. Każdy w Czechach ma swój przepis. - W moim są ogórek konserwowy drobno pokrojony, cebula pokrojona, majonez, śmietana 18% i zalewa z ogórków konserwowych dodana do smaku - wymienia. - W Czechach nie dajemy np. grzybów, pietruszki czy koperku do sosu tatarskiego - dodaje. 

Wbrew pozorom do smażonego sera nie podaje się żurawiny, a zastrzeżona jest dla wołowiny czy sera camembert. 

- Smażony ser to danie, które powstało w czasach głębokiej komuny. Mięso było bardzo drogie, a ser bardzo tani, ktoś wpadł na pomysł, żeby zrobić z sera coś a'la schabowy - opowiada Bohumir Vosahlo. - To proste danie, szybkie i ma rzesze zwolenników

Dziś możemy też spotkać różne nazwy tego dania: smażak, vysmażany syr, vyprażany. Z pierwszą nazwą spotkamy się w Czechy, kolejne popularne są raczej na Słowacji. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Bohumir Vosahlo (czeskakuchnia.pl)

Data emisji: 22.08.2020

Godzina emisji: 17.17

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak przygotować pierożki chinkali?

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2020 19:49
Chinkali, czyli kołduny wypełnione bulionem to przebój kuchni gruzińskiej. Od kilkunastu lat podbija serca także Polaków. Jak je przygotować, ale i jak jeść, by w pełni doświadczyć  tej fuzji smakowej? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sznycel wiedeński - narodowe danie Austriaków, choć korzenie ma lombardzkie

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2020 10:21
Sznycel wiedeński to najsłynniejszy kotlet na świecie. Im większy, tym lepszy, a w dodatku jego nazwa "wiener schnitzel" jest chroniona prawem. 
rozwiń zwiń