Cacio e pepe. Spróbuj, jak smakuje przysmak włoskich pasterzy

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2020 11:20
Trzy składniki i kwadrans wystarczą, by przygotować cacio e pepe - według tradycji jedno z najstarszych dań w historii włoskiej kuchni chłopskiej.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/from my point of view

Czytaj także
jedzenie pizza 1200.jpg
"Sekrety włoskiej kuchni". Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?

Prowiant na drogę

Cacio e pepe pochodzi z Lacjum i było podstawowym jedzeniem pasterzy, którzy zawsze nosili w workach kawałek dojrzałego pecorino, pieprz i suszony makaron. - Te składniki zawsze zabierali ze sobą, kiedy wyruszali na długie miesiące w góry - mówi Andrea Scarantino. - Ser ma długą przydatność do spożycia, więc idealnie nadawał się do długich podróży. Pieprz to przyprawa, która ma działanie rozgrzewające, dzięki temu chroniła pasterzy przed niskimi temperaturami nocą. Natomiast bogaty w węglowodany makaron dostarczał im energii potrzebnej do wykonywania pracy - wyjaśnia.

Posłuchaj
przyjaciele kolacja jedzenie relaks shutterstock Monkey Business Images.jpg
Staliśmy się foodies, ale wciąż najchętniej zamawiamy pizzę

Sekret w proporcjach

Cacio e pepe to nic innego jak kremowy sos, który powstaje  połączenia najlepszej jakości Pecorino Romano i skrobi z wody po ugotowanym makaronie. Danie to nie wymaga ani masła, ani śmietany, ani wymyślnych dodatków. - Trzeba natomiast pamiętać o proporcjach, w których kryje się tajemnica smaku tej potrawy - zdradza rozmówca Mateusza Kulika. - Na dwie łyżki sera bierzemy dwie łyżki wody, w której gotował się makaron. Sos, który w ten sposób przygotowujemy, ma być kremoy. Ani za rzadki, ani za gęsty - wyjaśnia.

Zobacz także:

Bez sera ani rusz

Pecorino Romano to jeden z najstarszych włoskich serów tradycyjnie produkowany z mleka owczego. Jest twardy i przyjemnie ostry. Ma charakterystyczny aromat i bardzo słony smak. Pecorino w daniach często zastępuje parmezan.

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • pieprz świeżo starty w moździerzu
  • Pecorino Romano

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Andrea Scarantino (włoski kucharz)

Data emisji: 26.09.2020

Godzina emisji: 17.15

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Francuskie rogaliki, pizza i hummus - zrób je w domu

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2020 13:40
Na czas izolacji wielu zrobiło duże zakupu. Czwórka proponuje, by polskie tradycyjne kluski i pierogi zastąpić kuchnią świata. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polskie składniki w amerykańskim Juicy Lucy

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2020 11:37
Burger Juicy Lucy kryje w sobie soczystą, serową niespodziankę. Podczas smażenia ser się topi, dzięki czemu powstaje płynne nadzienie. Mateusz Windys, szef kuchni poleca sprawdzić, jak ten burger smakuje z polskimi dodatkami. 
rozwiń zwiń