Szwecja od kuchni: śledź, bułka, no i klops

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2021 10:50
Najpopularniejszym składnikiem kuchni szwedzkiej są śledzie - tak w jednym z najnowszych rankingów zdecydowali sami Szwedzi. - W menu są od zarania dziejów i doczekały się wielu sposobów podania. Ze względu na geograficzne usytuowanie Szwecji - są tam najlepsze i najświeższe - mówi Zofia Jagiełło-Lindström autorka książki "Radość gotowania po szwedzku".
Tradycyjna sałatka szwedzka Sillsalat
Tradycyjna sałatka szwedzka SillsalatFoto: Chatham172/Shutterstock.com

Dania, których przygotowanie nie wymaga zaawansowanego sprzętu, wysoka jakość lokalnych składników i wykorzystanie tego, czym obdarowuje nas natura to tylko kilka czynników, które zainspirowały mnie do napisania tej książki Zofia Jagiełło-Lindström

Przysmak dżentelemnów

Gubbröra to sałatka śledziowa przyrządzana z jajek ugotowanych na twardo, słonych filetów sardeli z dodatkiem koperku, pietruszki i szczypiorku oraz śmietany. - Moim zdaniem to najbardziej charakterystyczne i charakterne "śledziowe" danie. Jego smak niekoniecznie musi przypaść wszystkim do gustu, ale ja go uwielbiam ze względu na korzenny aromat, który pochodzi od sardeli - opowiada gość Czwórki. - Sardela, zwana też anchovis, to szwedzki wynalazek zapakowany w małe, żółte puszki, który świetnie współgra ze śledziami i z ziemniakami.

Posłuchaj
18:00 CZWÓRKA Nie na zarty - szwecja 13.06.2021.mp3 Jak smakuje kuchnia szwedzka? (Nie na-żarty/Czwórka) 

To nie jest książką dla kulinarnych geeków, tylko dla ludzi, którzy nie mają czasu biegać po sklepach w poszukiwaniu dziwnych przypraw i składników. Zamiast tego wolą poszukać szczęścia w małych rzeczach, które są w ich zasięgu Zofia Jagiełło-Lindström

Köttbullar ze sklepu z meblami

Szwedzkie klopsiki są w czołówce najbardziej rozpoznawalnych dań z tamtej części Europy. - Rozmiar i skład odróżniają to danie od mięsnych kotlecików, które znamy z kuchni polskiej i śródziemnomorskiej - wyjaśnia rozmówczyni Mateusza Kulika. - Köttbullar robi się przede wszystkim z mięsa z mniejszą liczbą dodatków. Toczy się niego małe kulki i smaży, a potem podaje z sosem pieczeniowym.

Posłuchaj także:


Sprawdź także
croissant  chaud pain 1200.jpg
Croissant. "Im bardziej się kruszy, tym lepiej smakuje"

Bułeczka jako potrawa narodowa

Kanelbullar to nic innego jak bułeczki cynamonowe, które do złudzenia przypominają amerykańskie cinnamon rolls. W Szwecji pojawiły się już ok. 1920 roku, a 30 lat później, kiedy spadła cena cukru w Szwecji, zyskały status potrawy narodowej. - To nieodłączny element szwedzkiej "fiki", czyli przerwy na kawę - tumaczy autorka książki "Radość gotowania po szwedzku". - Nie traktuje się ich jako deseru, tylko jako popołudniową przekąskę. Kanelbullar doczekały się także swojego święta. 9 października Szwedzi obchodzą Dzień Cynamonowej Bułki.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Zofia Jagiełło-Lindström autorka książki "Radość gotowania po szwedzku"

Data emisji: 12.06.2021 

Godzina emisji: 17.16

kul


Czytaj także

Fondue. Na romantyczną kolację we dwoje

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2021 12:00
To danie wymyślili pasterze, górale ze Szwajcarii i nadali mu francuską nazwę, która pochodzi od czasownika fondre, czyli roztapiać się.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Paella. Dużo więcej niż ryż z dodatkami

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2021 09:50
Co najczęściej hejtują Hiszpanie w sieci? Przepisy na paellę. Receptura tego narodowego dania jest jak matematyczny wzór. Nawet niewielkie odstępstwo spowoduje, że zamiast paelli otrzymamy zwyczajny ryż z dodatkami. 
rozwiń zwiń