Dodatkowe informacje w menu pomogą wybrać ekologicznie?

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2022 09:48
Produkcja żywności wpływa na środowisko. Oczywiście nie możemy z niej zrezygnować, ale przy wyborze tego co jemy, warto wybierać roślinne alternatywy. Informacja o wpływie dań na środowisko, umieszczona w menu, pomoże nam wybierać mądrzej.  
Czy restauracje umieszczą w menu informacje o wpływie dań na środowisko?
Czy restauracje umieszczą w menu informacje o wpływie dań na środowisko? Foto: shutterstock/Birute Vijeikiene

Przeprowadzone w USA badanie wykazało, że co czwarty konsument wybierze roślinną alternatywę dla mięsnego dania, gdy w restauracyjnym menu dostanie informację o wpływie dań na środowisko. 

Droga żywności na nasze talerze jest długa, to m.in. produkcja i transport, a te pociągają za sobą skutki dla klimatu. Przemysł spożywczy odpowiada za ponad 1/3 całkowitej rocznej emisji gazów cieplarnianych na świecie. Za dużą jej cześć odpowiada produkcja mięsa. Hodowla zwierząt nierzadko wymaga wycinki lasów. Tereny te potrzebne są do hodowli, ale też by uprawiać rośliny dla paszę dla zwierząt. To powoduje, że produkcja mięsa produkuje około dwukrotnie więcej emisji niż produkcja żywności pochodzenia roślinnego.

Choć od lat widać zmiany w wyborach żywieniowych ludzi na całym świecie, to jednak konsumpcja mięsa wciąż jest na wysokim poziomie. W 2020 roku przeciętny Amerykanin zjadał rocznie około 120 kilogramów mięsa. W Polsce spożycie jest niższe, jednak wciąż dwukrotnie wyższe niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Statystyczny Polak zjada około 70 kg mięsa rocznie. 

Czy dodatkowe informacje w restauracyjnym menu mogą pomóc w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych? To pytanie zadamy ekspertowi z WWF, który będzie naszym gościem. 

Zobacz także:

W audycji sprawdzimy także czy zmiany klimatu zagrażają przyszłości zimowych igrzysk olimpijskich i bezpieczeństwu sportowców. Takie dane pojawiły się w raporcie przygotowanym przez zespół Sport Ecology Group na angielskim Uniwersytecie Loughborough oraz grupę środowiskową Protect Our Winters.

Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Pekinie, które rozpoczęły się 4 lutego, są pierwszymi, podczas których wykorzystywany jest tylko sztuczny śnieg.


***

Na audycję "Ratujemy świat" zapraszamy w piątek (11.02) po godz. 15.05. Program poprowadzi Ada Janiszewska.

pj

Czytaj także

Nie marnuj jedzenia. Co zrobić z resztkami ze świąt?

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2021 17:00
Najpierw: "nie ruszaj, to na święta", potem: "jedz, bo się zepsuje". Co zrobić ze świątecznymi resztkami i jak to wszystko ułożyć w lodówce, by przetrwało jak najdłużej?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta planetarna - na czym polega?

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 16:50
Właśnie ruszyła kampania edukacyjna promująca dietę przyjazną planecie Ziemi. W najbliższym wydaniu audycji powiemy o diecie planetarnej. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków - co się zmieniło?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2022 07:45
W ostatnich latach świadomość dotycząca zdrowego odżywiania sukcesywnie rośnie, tak wynika z opublikowanego niedawno przez IPSOS raportu "Trendy w zwyczajach żywieniowych Polaków".
rozwiń zwiń