Strząska, prażnica, a może łosoś? Co ląduje na wielkanocnych stołach?

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2021 12:00
Pod hasłem "tradycyjna kuchnia Polski" kryje się kuchnia wielu regionów. Z Darią Ładochą zerkamy na w tradycyjne, świąteczne jadłospisy Małopolski i Kaszub, ale także sprawdzamy czy wielkanocne jaja podawane są w nowoczesnych formach na polskich stołach. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/DUSAN ZIDAR
koszyczek wielkanocny shutter 1200 demarcomedia.jpg
Wielkanoc w rozkwicie - symbolika roślin

W Małopolsce, w rejonie Lanckorony odnajdziemy chrzanówkę lanckorońską. Jest ona potrawą ściśle wielkanocną, a przy tym uznawaną za afrodyzjak, działający zarówno na panów jak i panie. 


Posłuchaj
20:14 czwórka nie do przejedzenia 03.04.2021.mp3 Daria Ładocha opowiada o tradycyjnych daniach z terenów Polski i przepisach ze swojej kuchni (Nie do przejedzenia/Czwórka)

 

- Chrzanówka jest bardzo ciekawa. Jest to zupa na bazie świeżego chrzanu. Gotuje się ją na serwatce. Ma w sobie gigantyczną ilość mięsa: kiełbasę, żeberka, słoninę, zawsze dodawany jest świeży lubczyk, czosnek, dużo pietruszki i koperku - opowiada Daria Ładocha, dziennikarka, coach zdrowia. - Jest tam też jajko. Jej nazwa również jest bardzo zachęcająca, brzmi szlachecko - dodaje. 

W Małopolsce jest też potrawa, która nazywa się strząska. Zgodnie z tradycją zawiera wszystko to, co znajdowało się w koszyczku wielkanocnym. - Z definicji to zwarta masa pokrojonych wielkanocnych wędlin oraz jajek - opisuje dziennikarka. - Dotarłam do różnych zdjęć tej potrawy. Trzeba napraw kochać tę tradycję, by się z tym daniem zaprzyjaźnić - wygląda jak mamałyga - dodaje. 

Jesteśmy wspaniałymi kucharzami, jako naród. Polskie gospodynie są uznawane za jedna z najlepszych na świecie. Dziś podążają za nowoczesnością i świetnie im to wychodzi Daria Ładocha

To jajka są bezdyskusyjnymi królami świąt Wielkiej Nocy. Na stołach kaszubskich nie może ich brakować pod postacią prażnicy. - To jakby jajecznica. Prażnica składa się z jajek i wędzonego łososia, ale może to być też słonina, kiełbasa biała albo ciemna - wymienia gość Czwórki. - To danie, które spokojnie można zaadoptować na nasz stół. Tradycyjna wielkanocna uczta na Kaszubach nie może się bez niej obejść. 

Prażnica na wędzonym węgorzu widnieje na rządowej liście potraw tradycyjnych województwa pomorskiego.

Sprawdź także:


przyprawy kuchnia potrawy 1200.jpg
Przyprawy - to w nich jest wielkanocny smak. Święta w wersji wege

Tradycyjne dania pojawiają się na stołach całej Polski, jednak coraz częściej decydujemy się coś do tego dodać. 

Coraz częściej na świątecznych stołach pojawiają się: awokado, łosoś, wasabi. - Zmienia się też sam stół, dekoracje wielkanocne - zauważa gość Mateusza Kulika. - Święta to ogromne pole kreatywności dla całych rodzin, zwłaszcza w czasie pandemii - dodaje. 

Daria Ładocha przypomina, że Wielkanoc to budzenie się życia, odrodzenie, coś nowego. W tę tradycję wpisują się też nowe przepisy na świąteczne dania. - Jajka to dziś może być szakszuka, jajka nadziewane kolendrą chili i awokado, jajka na grzankach, muffiny jajeczne - wymienia. - Białą kiełbasę możemy upiec w ziołach, podać ze świeżymi pomidorkami. W zeszłym roku hitem był żurek bez mięsa i bez glutenu, za to z pastą wasabi (japońskim chrzanem) - opowiada. 

Dziś tradycyjne sałatki są mniej ciężkie - wyrzucamy z nich ziemniaki, dodajemy zieleninę, kombinujemy jak zastąpić majonez Daria Ładocha

- Nasze tradycyjne składniki to pole by kombinować w kuchni. Dania, które z nich wychodzą to wirtuozeria i kunszt każdej gospodyni - podkreśla gość Czwórki. - Moje przepisy są proste szybkie, by mieć czas na biesiadowanie, bez zamęczania się w kuchni. 

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem kiełkami lucerny, koniczyny i rzeżuchy - przepis Darii Ładochy

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przecinamy na pół. Wydrążamy żółtka . Żółtka łączymy z pstrągiem, majonezem, chrzanem, czosnkiem do tego odrobina cytryny i młode liście: jarmuż, koniczyna, lucerna, rzeżucha - wszystko miksujemy razem. Napełniamy białka takim nadzieniem i układamy kiełki.

Szparagi z jajkiem przepiórczym i kwiatem prymulki - przepis Darii Ładochy

Można kupić prymulki jadalne. Grillujemy szparagi z czosnkiem na patelni, na wierzch wbijamy przepiórcze jajka. Tak przygotowane danie na patelni podajemy, wraz z nią, na stół wielkanocny. Dekorujemy kwiatkami prymulki.

Lubimy jeść, ale podchodzimy do tego bardzo serio. A gdy kuchnia staje się lekka, łatwa i przyjemna, to schodzi z nas stres przygotowań świątecznych, a to daje gigantyczne efekty, jeśli chodzi o relacje Daria Ładocha


Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Daria Ładocha (@darialadocha)

***

Tytuł audycji: Nie do przejedzenia

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Daria Ładocha (dziennikarka, coach zdrowia)

Data emisji: 04.04.2021

Godzina emisji: 17.14

pj

Czytaj także

Co jadał Jan III Sobieski? Co słała mu Marysieńka?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2019 14:48
- Jan III Sobieski był wielkim smakoszem - mówi Adrian Ordakowski, edukator kulinarny z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Teraz badamy jego korespondencję z Marysieńką, w których jest niewiele kulinarnych fragmentów, ale są to bardzo smakowite kąski - dodaje. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedzenie w barwach narodowych. Biało-czerwona fasola z orłem

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2020 12:48
W "Sztuce jedzenia" serwujemy wam biało-czerwony eksperyment. Opowiemy o daniach w barwach narodowych i o tym, co symbolizują w kulturze.
rozwiń zwiń