X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Bartek Kieżun: kultura i kulinaria są we Włoszech nierozłączne

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2018 10:20
- Starałem się nie opowiadać historii bez kontekstu. Dla mnie absolutnie oczywiste było, że na kuchnię włoską trzeba było spojrzeć szerzej, poprzez kulturę tego kraju - opowiadał autor "Italii do zjedzenia" Bartek Kieżun.
Audio
  • "Italia do zjedzenia". Bartek Kieżun opowiada o włoskiej kuchni, tradycjach i kulturze (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Panorama Rzymu. Zdjęcie ilustracyjne
Panorama Rzymu. Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

 "Italia do zjedzenia" - książka kulinarno-podóżnicza autorstwa Bartka Kieżuna "Italia do zjedzenia" - książka kulinarno-podóżnicza autorstwa Bartka Kieżuna

W środku znajdziemy historię kuchni i historię sztuki ujęte w krótkie i przystępne teksty, opatrzone zdjęciami z licznych podróży autora do Italii. 

- Dla mnie włoska kuchnia to nie jest tylko talerz, na którym leży makaron. Zresztą tylko ten produkt ma tradycję, sięgającą kilku tysięcy lat wstecz. Każdy symbol włoskiej kultury posiada unikatową historię. Kultura i kulinaria są w tym kraju nierozłączne - opowiadał.

Jakie znaczenie dla historii włoskiego regionu - Toskanii ma wołowina? Który fresk jest największą chlubą Sieny? Jak przyrządzić grainę - pierwowzór klasycznych lodów? Jak przygotować sycylijski pudding "bianco mangiare", co oznacza jego biały kolor i jaka jest jego historia? Zapraszamy do wysłuchania nagrania. 

Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania, w którym dziennikarka Czwórki Beata Kwiatkowska rozmawia z Dianą Dąbrowską, italianistką z okazji 30-lecia powstania filmu Cinema Paradiso. POSŁUCHAJ>>>

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Diana Dąbrowska (italianistka); Bartek Kieżun, autor książki "Italia do zjedzenia"

Data emisji: 16.12.2018

Godzina emisji: 13.08

ac/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Historie kuchenne". O sztuce życia i jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2016 15:20
- W każdym filmie próbuję opowiadać historię o ludzkich zachowaniach wykorzystując inny punkt wyjścia - opowiada Bent Hamer, norweski reżyser i gość tegorocznej edycji Tofifest.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Po tamtej stronie". Opowieść o restauracji, w której przegląda się Europa

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2017 12:00
- Najzabawniejsza i najważniejsza część akcji nowego filmu Kaurismäkiego rozgrywa się w podupadającej restauracji, w której krzyżują się losy mieszkańca Helsinek i uchodźcy z Syrii - opowiada dziennikarz filmowy Łukasz Knap.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co gotuje Mama Muminka? I czemu Saamowie pieką chleb dopiero od 200 lat

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2018 12:00
Finlandia - kraj świętego Mikołaja, sauny, zespołów metalowych, skoków narciarskich i ojczyzna Muminków. Oprócz tego, ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. 
rozwiń zwiń