Polskie Radio Dzieciom

Kuchnia niemiecka

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2019 16:01
Wbrew obiegowym opiniom bogata w różnorodność potraw i dań.  To nie tylko golonki, schaby, sznycle, kiełbasy, do tego ziemniaki w różnych postaciach czy kiszona kapusta.  Miliony Turków, Greków czy Włochów przybywających od ponad 50 lat do Niemiec, urozmaicili kuchnię naszego zachodniego sąsiada dodając jej orientalnego i śródziemnomorskiego smaku. 
Audio
Niemieckie pierożki Maultaschen
Niemieckie pierożki MaultaschenFoto: shutterstock.com

Goście audycji: Magda Dercz oraz Hanna Szymonik

Przyrządzamy potrawy, dowiadujemy się o pochodzeniu niektórych składników, poznajemy historie poszczególnych dań, a na deser uczymy się zasad savoir vivre. W każdą niedzielę o godz. 15.00, do stołu zaprasza Marta Powałowska.

Data emisji: 11.08.2019


Zobacz także
Czytaj także

Z wizytą na Malcie

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2019 16:01
Co zjeść podczas pobytu na Malcie? Na stołach królują tutaj makarony, ryby oraz owoce morza, można także spotkać dania typowo włoskie, na przykład ..pizzę. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ukraińskie przysmaki

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2019 16:01
Jedliście kiedyś prawdziwy barszcz ukraiński? Jest aromatyczny, nietłusty mimo wędzonej słoniny, a dzięki dodatkowi w postaci soku wyciśniętego z surowych buraków – intensywny w smaku i kolorze! Posłuchajcie o innych specjałych kuchni naszych sąsiadów.
rozwiń zwiń