X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Schab z bakaliami w sosie z żurawiny i wina

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2013 08:00
Odrobina słodyczy z rodzynek i orzechów oraz kieliszek wina potrafią odmienić dobrze znany schab, bo schab to nie tylko tradycyjny schabowy.
Schab z bakaliami w sosie z żurawiny i wina
Foto: Glow Images/East News

Niezbędne składniki:

 

  • 800 g schabu
  • 150 g mięsa mielonego
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 5 łyżek miodu
  • 200 g mrożonych owoców żurawiny
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 słoika  żurawiny do mięs
  • cukier
  • 100g masła

 

Przyprawy:

  • Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną
  • 1 łyżeczka Cynamonu
  • 2 łyżki Rozmarynu

 

Ilość: 6 porcji

Czas przygotowania: 60 minut

 

Schab kroimy na 6 grubych plastrów, które następnie rozwijamy na cienkie plastry. Do mielonego mięsa dodajemy pokrojone wątróbki, bakalie, podsmażoną cebulkę, jajko, przyprawę do schabu i mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.  Tak przygotowany farsz układamy na plastrach schabu, z których formujemy  zrazy. Następnie mięsko układamy w żaroodpornym naczyniu, oprószamy cynamonem i skrawkami masła.  

 

Pieczemy  około  40 minut w temperaturze  150 ˚C.

 

Sos: Wino wlać do rondelka, dodać owoce żurawiny, gotować na małym ogniu ok. 45 minut,   (gdyby była konieczność delikatnie podlewać wodą), dodać żurawinę ze słoiczka, rozmaryn,  gotować jeszcze 10 minut, doprawić cukrem do smaku.

Smacznego!

(gs)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Polska kuchnia się sprzedaje

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2010 16:11
– Kuchnia myśliwska albo przyrządzanie mięs, to jest w polskiej kuchni szalenie interesujące – powiedział André L. Cointreau, właściciel słynnej Akademii Kulinarnej „Le Cordon Bleu”.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 14:16
To danie doskonałe na uroczysty świąteczny obiad. Nie wymaga wiele pracy i nie jest bardzo trudne. Aromat pomarańczy zaostrzy apetyt wszystkich domowników, a dzięki pysznemu sosowi dodamy i piersi z indyka soczystości.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Indyk z morelami w cieście

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2010 15:00
Morele suszone możemy wykorzystać nie tylko do wigilijnego kompotu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polędwiczki w złocistej skórce z pyr

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2010 15:00
A może zamiast podawać tradycyjne danie mięsne i ziemniaki, ukryć polędwiczki w złocistej ziemniaczanej skorupce?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rogaliki nie tylko na śniadanie

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2010 18:15
Rogaliki nadziewane serem z bakaliami można podać jako deser, ale i jako dodatek do śniadania. Można je też podjadać między posiłkami. Nadają się do tego doskonale.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pasztet cielęcy z grzybami

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2010 18:47
Pasztet jest nieodłącznym towarzyszem świąt. Wspaniale smakuje prosto z pieca jak i na zimno, do poświątecznej kanapki.
rozwiń zwiń