X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Obiad jako akt kulturowy

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2010 11:00
Francuzi tradycyjnie spędzają dwie, trzy godziny dziennie przy stole, co zdumiewa gości z zagranicy.
Audio

Tradycja francuskiego stołu została niedawno wpisana na Listę Arcydzieł Ustnego i Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. Lista jest publikowana i sukcesywnie uzupełniana od 2001 roku. Wskazuje na konieczność ochrony wskazanych na niej pozycji dotyczących wartości kultury oralnej i niematerialnego dziedzictwa ludzkości. Zalicza się do niego: tradycje i przekazy ustne, w tym język jako narzędzie przekazu, spektakle i widowiska, zwyczaje, obyczaje i obchody świąteczne, wiedzę o wszechświecie i przyrodzie oraz związane z nią praktyki, a także umiejętności związane z tradycyjnym rzemiosłem.

Francuzi tradycyjnie spędzają dwie, trzy godziny dziennie przy stole, co zdumiewa gości z zagranicy. Nawet w krajach azjatyckich, gdzie posiłki są bardzo urozmaicone, rodzinny obiad trwa maksymalnie godzinę. Dla Francuzów obiad to nie tylko akt kulinarny, ale też kulturowy, okazja do towarzyskich dyskusji. Dlatego nie to, co się spożywa – francuskie wino, sery czy żabie udka - znalazło się na liście UNESCO, ale właśnie sama kultura spożywania, którego elementami są dekoracje stołu, ułożenie sztućców i inne rytuały.

Aby posłuchać całej audycji, kliknij ikonę dźwięku "Tradycje stołu dobrem kulturowym", w boksie po prawej stronie.

Zobacz więcej na temat: boks Francja obiad UNESCO
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kucharz, czyli nikt

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2010 19:31
Francuzi są wyjątkowymi smakoszami, ale zawód kucharza nie cieszy się tam dużym szacunkiem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Paryski salon czekolady

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2010 16:58
Od kilkunastu lat w Paryżu odbywa się słynny salon czekolady. W tym roku o tytuł mistrza cukierniczego walczy na nim były przewodnik turystyczny z Kanady.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cała prawda o Beaujolais Nouveau

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2010 10:49
Dziś na całym świecie szaleństwo picia Beaujolais Nouveau. Choć prawdziwi koneserzy nie uważają tego napoju za wino.
rozwiń zwiń