X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2015 12:00
- Trendy pokazują, że zainteresowanie kuchnią koreańską będzie rosło przynajmniej do 2018 roku - opowiadała w Dwójce autorka książki "Tradycje kulinarne Korei”.
Audio
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek o kuchni koreańskiej. Rozmawia Łukasz Modelski (Droga przez mąkę/Dwójka)
Koreańczycy zjadają około 18 kilogramów kimchi (na zdjęciu) rocznie
Koreańczycy zjadają około 18 kilogramów kimchi (na zdjęciu) rocznieFoto: Wikipedia/Johannes Barre/C.C. 3.0

Okrętem flagowym gastronomii koreańskiej jest kimchi, czyli potrawa z kiszonych warzyw. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zauważała, że istnieje ponad 200 odmian kimchi. O popularności tego dania decyduje nie tylko jego ciekawy smak, ale także walory zdrowotne. - Kuchnia koreańska wyrosła na bazie medycyny chińskiej, która mówi, że na nasze zdrowie przede wszystkim wpływa to, co jemy - podkreślał gość "Drogi przez mąkę".

Badaczka wróży dużą popularność kuchni koreańskiej w Polsce, ze względu na jej pokrewieństwo z gustami kulinarnymi Polaków, z zamiłowaniem do grilla włącznie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Magdaleną Tomaszewską-Bolałek (historyczka kuchni)

Data emisji: 23.05.2015

Godzina emisji: 11.30

bch/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Powieść milicyjna, czyli raki w służbie kontrrewolucji

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2015 16:00
- Pół życia jadałem w knajpach PRL, a zupy rakowej w menu nigdy nie widziałem - żalił się znawca PRL-owskiej literatury kryminalno-propagandowej Andrzej Potocki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Masakra" - suto zakrapiana miejska odyseja

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2015 14:00
Najnowsza powieść Krzysztofa Vargi to podróż przez nocne ulice Warszawy. Główny bohater na swojej drodze spotka różne nieszablonowe postaci i coraz bardziej się upija.
rozwiń zwiń