Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2015 12:00
- Trendy pokazują, że zainteresowanie kuchnią koreańską będzie rosło przynajmniej do 2018 roku - opowiadała w Dwójce autorka książki "Tradycje kulinarne Korei”.
Audio
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek o kuchni koreańskiej. Rozmawia Łukasz Modelski (Droga przez mąkę/Dwójka)
Koreańczycy zjadają około 18 kilogramów kimchi (na zdjęciu) rocznie
Koreańczycy zjadają około 18 kilogramów kimchi (na zdjęciu) rocznieFoto: Wikipedia/Johannes Barre/C.C. 3.0

Okrętem flagowym gastronomii koreańskiej jest kimchi, czyli potrawa z kiszonych warzyw. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zauważała, że istnieje ponad 200 odmian kimchi. O popularności tego dania decyduje nie tylko jego ciekawy smak, ale także walory zdrowotne. - Kuchnia koreańska wyrosła na bazie medycyny chińskiej, która mówi, że na nasze zdrowie przede wszystkim wpływa to, co jemy - podkreślał gość "Drogi przez mąkę".

Badaczka wróży dużą popularność kuchni koreańskiej w Polsce, ze względu na jej pokrewieństwo z gustami kulinarnymi Polaków, z zamiłowaniem do grilla włącznie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Magdaleną Tomaszewską-Bolałek (historyczka kuchni)

Data emisji: 23.05.2015

Godzina emisji: 11.30

bch/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Powieść milicyjna, czyli raki w służbie kontrrewolucji

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2015 16:00
- Pół życia jadałem w knajpach PRL, a zupy rakowej w menu nigdy nie widziałem - żalił się znawca PRL-owskiej literatury kryminalno-propagandowej Andrzej Potocki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Masakra" - suto zakrapiana miejska odyseja

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2015 14:00
Najnowsza powieść Krzysztofa Vargi to podróż przez nocne ulice Warszawy. Główny bohater na swojej drodze spotka różne nieszablonowe postaci i coraz bardziej się upija.
rozwiń zwiń