X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Legendarna krytyczka win: obiektywny smak wina to fikcja

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2017 13:00
- Nasze narzędzia miernicze są zindywidualizowane. Dla jednych pewne składniki wina są niewyczuwalne, dla innych okazują się bardzo gorzkie. Poza tym dwie butelki tego samego wina potrafią się różnić - mówiła w Dwójce Jancis Robinson, brytyjska znawczyni win.
Audio
  • Jancis Robinson o smakowaniu wina (Droga przez mąkę/Dwójka)
Dzienny limit dla degustatora win to 100 próbek. W idealnym świecie byłoby to 40 - mówiła w Dwójce Jancis Robinson (na zdjęciu)
"Dzienny limit dla degustatora win to 100 próbek. W idealnym świecie byłoby to 40" - mówiła w Dwójce Jancis Robinson (na zdjęciu)Foto: PAP/Fredrik von Erichsen

Jedna z najbardziej wpływowych publicystek winiarskich na świecie zdradzała, że opowiadanie, które wino jest dobre, a które złe, stało się już dla niej nudne. O wiele większą wagę przywiązuje do kontekstu każdego trunku. - W winie to naprawdę wielka sprawa znać winiarza, miejsce powstania, jego pomysł na wino. Kiedy już zaczniemy się głębiej zajmować winem, okazuje się, że to znacznie więcej niż tylko płyn - podkreślała.

Jancis Robinson dodawała, że istnieje wiele poziomów picia wina i nie ma w tym żadnego świętokradztwa, gdy oczekujemy od tego trunku jedynie by było w nim trochę alkoholu i nie był paskudny w smaku.

Znawczyni win mówiła też o najciekawszych obecnie regionach winiarskich, wzroście popularności sommelierów, którzy np. w Stanach Zjednoczonych mają status gwiazd filmowych, ale też o chorobach zawodowych krytyków winiarskich. - Trzeba bardzo uważać na mycie zębów tuż po degustacji...

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Jancis Robinson (znawczyni win)

Data emisji: 7.01.2017

Godzina emisji: 10.00

bch/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Białe wino nie krzyczy do nas tak głośno"

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2016 12:00
- Jego urok nie jest tak oczywisty jak wina czerwonego - mówił Paweł Gąsiorek, autor książki "Dobre klimaty" poświęconej winu i jego związkom z codziennością.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sekrety win zrodzonych z wód rzeki Tag

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2016 11:00
W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wielowiekowej tradycji win portugalskich pochodzących z rejonu Tejo.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Syropy, kordiały, bittersy. Co barman ma w głowie?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2017 11:00
– Doświadczony barman powinien znać receptury podstawowych klasyków, czyli od 150 do 200 koktajli – mówił Patryk Kowalski, wicemistrz świata duetów barmańskich.
rozwiń zwiń