X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2017 15:00
- Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska.
Audio
  • "Gastronom zjednoczenia Włoch”, czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka polskiego wydania książki Włoska sztuka dobrego gotowania Pellegrino Artusiego
Okładka polskiego wydania książki "Włoska sztuka dobrego gotowania" Pellegrino ArtusiegoFoto: Wydawnictwo Muza S.A./materiały prasowe/pixabay/domena publiczna

Książka, która po raz pierwszy wydana została w 1891 roku, po 126 latach będzie mieć swoją premierę w języku polskim. W dziele tym Pellegrino Artusi, smakosz i znawca potraw, zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego. Wiele z przepisów Artusi otrzymał drogą korespondencyjną. - On był perfekcjonistą i każdy z nadesłanych pomysłów wielokrotnie sprawdzał. Dopóki przepis nie wydał mu się doskonały, nie publikował go - opowiadała Tessa Capponi-Borawska.

Italianistka wyjaśniała, co ją zafascynowało w książce Artusiego. Podzieliła się też swoim ulubionym przepisem. - Nie ma w nim praktycznie nic. Jest to właściwie bardzo romantyczny opis wspomnienia. Pewna pani w okolicach Pistoli, dała mu przepis na ryby broccolini. Artusi nie podaje, jak to ma być przyrządzone, tylko rozpisuje się, dość poetycko, na temat tego wspomnienia.

W audycji rozmawialiśmy także o pracy nad przekładem, którego autorkami są Tessa Capponi-Borawska oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta. Zdradziliśmy ponadto komu dedykowane było pierwsze wydanie książki oraz od którego polityka wzięto nazwę przepisu na kurczaka.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Tessa Capponi-Borawska (tłumaczka, italianistka i dziennikarka)

Data emisji: 17.11.2017

Godzina emsji: 12.00

wk/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2017 18:31
O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 11:00
- Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego".
rozwiń zwiń