"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2017 15:00
- Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska.
Audio
  • "Gastronom zjednoczenia Włoch”, czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka polskiego wydania książki Włoska sztuka dobrego gotowania Pellegrino Artusiego
Okładka polskiego wydania książki "Włoska sztuka dobrego gotowania" Pellegrino ArtusiegoFoto: Wydawnictwo Muza S.A./materiały prasowe/pixabay/domena publiczna

Książka, która po raz pierwszy wydana została w 1891 roku, po 126 latach będzie mieć swoją premierę w języku polskim. W dziele tym Pellegrino Artusi, smakosz i znawca potraw, zebrał 790 przepisów na dania z różnych regionów Półwyspu Apenińskiego. Wiele z przepisów Artusi otrzymał drogą korespondencyjną. - On był perfekcjonistą i każdy z nadesłanych pomysłów wielokrotnie sprawdzał. Dopóki przepis nie wydał mu się doskonały, nie publikował go - opowiadała Tessa Capponi-Borawska.

Italianistka wyjaśniała, co ją zafascynowało w książce Artusiego. Podzieliła się też swoim ulubionym przepisem. - Nie ma w nim praktycznie nic. Jest to właściwie bardzo romantyczny opis wspomnienia. Pewna pani w okolicach Pistoli, dała mu przepis na ryby broccolini. Artusi nie podaje, jak to ma być przyrządzone, tylko rozpisuje się, dość poetycko, na temat tego wspomnienia.

W audycji rozmawialiśmy także o pracy nad przekładem, którego autorkami są Tessa Capponi-Borawska oraz Małgorzata Jankowska-Buttitta. Zdradziliśmy ponadto komu dedykowane było pierwsze wydanie książki oraz od którego polityka wzięto nazwę przepisu na kurczaka.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Tessa Capponi-Borawska (tłumaczka, italianistka i dziennikarka)

Data emisji: 17.11.2017

Godzina emsji: 12.00

wk/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2017 18:31
O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2017 11:00
- Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego".
rozwiń zwiń