X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Langwedocja, czyli wino i królik w potrawce

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2018 15:40
- Wcześniej pogardzane jako wina codzienne, nagle dostały się na szczyt. Kilkanaście lat temu wina z Langwedocji były bardzo popularne, także wśród koneserów. Dziś znów o nich cicho - mówił w Dwójce Marek Bieńczyk.
Audio
  • Z Markiem Bieńczykiem o winach, kasztanach i króliku w potrawce (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki Szorstkie wino
Okładka książki "Szorstkie wino"Foto: materiały prasowe

Bieńczyk 1200.jpg
Marek Bieńczyk: blues to jest wszystko

Pisarz, eseista, ale też znawca wina był gościem audycji "Droga przez mąkę". Za punkt wyjścia do rozmowy posłużyła książka "Szorstkie wino" Jeana-Claude'a Carriere'a.

"W listopadzie winiarze zlewali nowe wino. Były to czasy, kiedy każdy winiarz wyrabiał inne. Wieczorami zapraszali się wzajemnie do domów i próbowali swoje wina, pogryzając pierwsze w sezonie kasztany. Takie wino nazywano »szorstkim«" - tak w swojej książce pisze Jean-Claude Carrière.

Lecz Langwedocja to nie tylko wino. Co się jada pod Pirenejami? Czy kasztany mają smak? Jak wygląda polowanie, łowienie ryb i łapanie raków? Jak smakuje królik w potrawce i kaczka z oliwkami? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Marek Bieńczyk (pisarz, enolog)

Data emisji: 20.01.2018

Godzina emisji: 12.00

mko/kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Koniak w "Lalce". Wątki alkoholu w literaturze

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2016 14:15
W audycji "Droga przez mąkę" porozmawiamy z Aleksandrem Przybylskim, autorem "Literackiego almanachu alkoholowego".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wokulski i Casanova sięgają po trunki

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2016 14:15
- Starałem się przemieszać literackie oczywistości z tropami mniej oczywistymi – mówił Aleksander Przybylski o swoim "Literackim almanachu alkoholowym", w którym śledzi kontakty bohaterów lektur z mniej lub bardziej mocnymi procentami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Márai nadał piciu wina charakter sacrum"

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2017 14:03
- Sandor Márai uważał, że picie wina to moment, kiedy człowiek zostaje sam ze sobą. Chętnie bym z nim pomilczał przy kieliszku - wyznał Tomasz Prange-Barczyński, który wziął udział w dyskusji o pisarzach, z którymi przyjemnie byłoby wypić coś mocniejszego.
rozwiń zwiń