X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

W poszukiwaniu doskonałej zupy rybnej

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2019 12:34
- Prawie każdy lokal, wyrastający ponad średnią, ma zupę rybną. Spotkałem je również w smażalniach, wobec tego nie jest ona niepospolita - opowiadał w "Drodze przez mąkę" Gieno Mientkiewicz, kucharz i smakosz, który postanowił przemierzyć polskie wybrzeże i odwiedzić nadmorskie restauracje, aby sporządzić raport o stanie tego specjału w Polsce.
Audio
  • Gieno Mientkiewicz o stanie zupy rybnych w Polsce (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zupa ze świeżych ryb
Zupa ze świeżych rybFoto: Shutterstock/Sea Wave

- Tak jak każda zupa, która zawdzięcza swoją nazwę jakiemuś głównemu surowcowi, tak zupa rybna jest zrobiona na wywarze z ryby i z dodatkiem ryby, czyli czymś, co dominuje. Tu nie powinno być żadnych wątpliwości, chociaż nie każdy się do tego stosuje, czasami ludzie idą na skróty - mówił gość audycji.

Gieno Mientkowski zaznaczał, że podczas oceniania zup z nadbałtyckich kuchni był dość pobłażliwy. Jego celem było pokazanie, jak wygląda faktycznie stan zup rybnych w Polsce. - Robiłem fotografie stanu rzeczy, czyli musiałem pokazać i spróbować to, co ludziom jest oferowane i co mogą sobie kupić bez względu na to, czy się znają i jaką mają zasobność portfela - mówił.

Jaka zupa rybna była najgorsza? I jaki jest przepis na tę idealną? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Gieno Mientkiewicz (serowar, kucharz i smakosz)

Data emisji: 17.08.2019

Godzina emisji: 10.00

am

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2017 14:00
– To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui.
rozwiń zwiń