X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2017 14:00
– To nie są ryby łowione przez wielkie statki, lecz przez małe wspólnoty rybackie, które z wielkim szacunkiem podchodzą do morza – mówiła dziennikarka Beata Majchrowska, autorka bloga "Pomału", która próbowała morskich smakołyków na majowych targach Slow Fish 2017 w Genui.
Audio
  • Ryba gwarantowana. Łów tradycyjnie, jedz powoli (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com

– Wydarzenie wykształciło się z największych targów slowfoodowych Terra Madre Salone del Gusto w Turynie. Odbywające się w lata nieparzyste Slow Fish poświęcone jest wysokiej jakości rybom pochodzącym z tradycyjnych połowów z całego świata – powiedziała Beata Majchrowska. Degustowane na targach w Genui ryby nazywane są "gwarantowanymi", ponieważ dokładnie wiadomo, kto je złowił i jaką metodą - i można o to zapytać samych rybaków, którzy są na miejscu.

Dziennikarka zauważyła, że spędzenie kilku dni wśród dzikich ryb i owoców morza na dobre zniechęciło ją do ryb hodowlanych. – Spróbowałam tak pysznych rzeczy, że nie ma dla mnie powrotu do ryb z supermarketu – wyznała.

Opisując dostarczone przez tradycyjnych rybaków frykasy, Beata Majchrowska wspomniała m.in. o znajdującym się między Holandią, Niemcami i Danią mało znanym akwenie o nazwie Morze Wattowe, w którym złowić można jedne z ostatnich dzikich ostryg na świecie - ich smak dziennikarka określiła jako "posępny".

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Beata Majchrowska (dziennikarka, historyk sztuki, autorka bloga pomalu.pl)

Data emisji: 29.07.2017

Godzina emisji: 10.00

mc/mk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Słodkie smaki Sycylii w "Gepardzie" Lampedusy

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2017 10:00
- Kuchnia związana z tą książką jest niezwykle modna we Włoszech. Powstaje mnóstwo publikacji i blogów dotyczących dań z otoczenia Geparda - mówiła o kulinarnej stronie powieści Giuseppe Tomasiego di Lampedusy Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rewolucja francuska. Chleby równości i awanse rzeźników

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2017 18:00
- Podczas jakobińskiej fazy rewolucji chleb miał mieć odpowiednią, ścisłą recepturę - mówiła historyk i antropolog kultury dr Monika Milewska o jedzeniu w czasach Wielkiej Rewolucji Francuskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wielkie brzuchy wielkich ludzi. Prestiż i piętno otyłości

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2017 10:30
We francuskich słownikach termin "otyłość" pojawia się po raz pierwszy w 1701 roku. Jednak z jej problemami borykano się też kilka wieków wcześniej. O tym w "Historii otyłości" pisze popularny francuski historyk Georges Vigarello.
rozwiń zwiń