X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Food design i mięso z probówki. Gastronomia przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2019 09:52
- Nasza wystawa "Uśpieni sytością" podzielona jest na trzy części: odpady, hodowla i uprawa. Podeszliśmy też do tematu food design, który pozwala problem jedzenia potraktować szerzej. Mówimy o tym, ile żywności marnuje się na świecie, mówimy też o głodzie - powiedział w Dwójce Michał Grzymała, kurator ekspozycji.
Audio
  • Co podbije stoły przyszłości? (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Proxima Studio

Kulisy globalnego przemysłu spożywczego, scenariusze, jakie kreśli rozwój techniki i nauki, a także żywność jako dobra inwestycja - na jedzeniu przyszłości koncentrują się organizatorzy trwającego Festiwalu Przemiany, którzy podzielili się z nami swoimi odkryciami.

W audycji gościliśmy Michała Grzymałę i Patrycję Strzetelską, współorganizatorów tego wydarzenia w Centrum Nauki Kopernik i kuratorów wystawy "Uśpieni sytością", która jest jednym z punktów bogatego programu tegorocznego festiwalu. 

"Śpimy. Śpimy po obfitym posiłku. Nieprzytomni od nadmiaru, nie chcemy zastanawiać się nad konsekwencjami szybkiej, taniej konsumpcji. Ta wystawa wyrywa z drzemki. Każe trzeźwo przyjrzeć się faktom związanym z globalną produkcją, dystrybucją i marnowaniem jedzenia. Konfrontuje z tym, co jest – aby zachęcić do wzięcia odpowiedzialności za to, co będzie. Wspiera nas w tym nauka i technologia, które proponują różne alternatywy na przyszłość" - czytamy w manifeście opublikowanym przez twórców ekspozycji.

Jakie mogą być alternatywne źródła białka? Czy tradycyjnego schabowego zastąpią wodorosty, robaki, roślinne mieszanki, wyhodowane w laboratorium czyste mięso? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Michał Grzymała i Patrycja Strzetelska (kuratorzy wystawy "Uśpieni sytością")

Data emisji: 5.10.2019

Godzina emisji: 10.00 

mko

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Siedem lat minęło, czyli kalejdoskop kulinarny Dwójki

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2019 10:30
To było specjalne wydanie "Drogi przez mąkę", gdyż dokładnie siedem lat temu, 14 września 2012 roku, audycja ruszyła w eter.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Najwięksi dyktatorzy XX wieku z perspektywy talerza

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2019 15:08
Gościem audycji był Witold Szabłowski, autor książki "Jak nakarmić dyktatora?".
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Embarras de richesse". Złoty wiek sztućców

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2019 14:00
- Dziś w sklepach znajdziemy podstawowy garnitur sztućców na 6, 12 albo czasem na 4 osoby, w którym brak raczej łopatek do szparagów. Jeżeli już trafią się jakieś dodatkowe sztućce, to będą to te do deserów, w postaci widelczyków. Ewentualnie jakieś pojedyncze sztućce półmiskowe - mówiła w Dwójce Marcelina Palińska, historyczka sztuki i kulturoznawczyni.
rozwiń zwiń