X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jedzenie i literatura. Audycja "Droga przez mąkę" w książkowym wydaniu

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2019 11:49
- To almanach rozmów z przeróżnymi ludźmi, których menu literackiej jest dość odmienne. Czytamy wszystko, od starożytności do dzisiaj, od Petroniusza do "American Psycho". Również menu literackie moich gości, których trochę się przewinęło przez siedem lat w mojej audycji, czyni tę książkę dosyć różnorodną - Łukasz Modelski, prowadzący sobotni radiowy program kulinarny, autor książki "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek".
Audio
  • Łukasz Modelski o książce "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek" (Poranek Dwójki)
Łukasz Modelski
Łukasz ModelskiFoto: Grzegorz Śledź/PR2

pixabay_kuchnia_1200.jpg
Droga przez mąkę - strona audycji

Po siedmiu latach prowadzenia kultowej "Drogi przez mąkę" Łukasz Modelski postanowił sięgnąć po pióro, czego efektem jest książka, będąca zapisem najciekawszych rozmów o literaturze i kuchni. Autor programu kulinarnego wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów. - To jest crème de la crème, śmietanka zebrana z powierzchni siedmiu lat audycji. Z tego zbioru, bardzo szczególnego, połowa została odcięta, ponieważ wyszła nam książka, która miała ponad 1600 stron. Wydawnictwo jednak powstrzymało to szaleństwo, w związku z czym zostały rozmowy dotyczące, w najściślejszym ujęciu, literatury pięknej. Nie rozmawiamy o książkach kucharskich, choćby były XVI-wieczne, nie rozmawiamy o kuchni, ale bardziej o literaturze i jedzeniu - podkreślił gość Dwójki.

Różnorodne menu literackie

Łukasz Modelski mówił, że to jego rozmówcy nadają ton zarówno audycji, jak i samej książce. Również wśród autorów dzieł literackich, które pojawiły się w audycji "Droga przez mąkę", w znakomitej większości są ludzie starannie dobierający potrawy. Jednak gość "Poranka Dwójki" zaznacza, że znalazły się również postacie programowo "akulinarne", u których wstrząsy estetyczno-kulinarne prędzej wywołują banany i dżemy, niż dania gotowane, jak na przykład Miron Białoszewski.

Z kim Łukasz Modelski chciałby zjeść wspólny posiłek? I o czym będzie kolejny odcinek audycji "Droga przez mąkę? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Poranek Dwójki

Prowadzi: Paweł Siwek

Gość: Łukasz Modelski (historyk sztuki, redaktor, prowadzący audycję "Droga przez mąkę", autor książki "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek")

Data emisji: 26.09.2019

Godzina emisji: 8.30

am/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Houellebecq. Koniec świata i dobre jedzenie

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2015 14:30
- Wyjeżdżając na francuską prowincję, bohater powieści "Uległość" Houellebecqa bierze zapas batonów proteinowych i kawę rozpuszczalną, bo nie spodziewa się, że spotka go tam coś smacznego - mówiła w Dwójce Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Ośmiorniczki, czyli elita na widelcu". Władza od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2016 12:00
W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Konradem Lassotą, autorem książki "Jak podsłuchałem system. Ośmiorniczki, czyli elita na widelcu".
rozwiń zwiń

Czytaj także

67 opowieści o tym, jak "wódka mości się w żołądku"

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2017 12:30
– Przy degustacji mocnych alkoholi trzeba troszkę połknąć, nie można wypluć, jak w przypadku wina, więc sesje degustacyjne muszą być krótsze – mówili Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorzy książki "Między wódką a zakąską".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Siedem lat minęło, czyli kalejdoskop kulinarny Dwójki

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2019 10:30
To było specjalne wydanie "Drogi przez mąkę", gdyż dokładnie siedem lat temu, 14 września 2012 roku, audycja ruszyła w eter.
rozwiń zwiń