"Przy stole z Hitlerem". Wilczy Szaniec od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2019 13:23
Gościem audycji była Włoszka Rosella Postorino - autorka powieści, która budzi prowokacyjne pytania o współudział w zbrodniach, poczucie winy i przetrwanie, a przy okazji opowiada o kulinarnych upodobaniach przywódcy III Rzeszy.
Audio
  • Rosella Postorino o swojej książce "Przy stole z Hitlerem" (Droga przez mąkę/Dwójka)
Okładka książki
Okładka książkiFoto: materiały prom. (Wyd. W.A.B.)/William Perugini (Shutterstock)

jak nakarmić dyktatora 1200.jpg
Najwięksi dyktatorzy XX wieku z perspektywy talerza

Rodzice dwudziestosześcioletniej Rosy Sauer odeszli, a jej mąż Gregor walczy na wojnie. Zubożała i samotna podejmuje decyzję opuszczenia rozdartego wojną Berlina, by zamieszkać z teściami na wsi. Wydaje jej się, że znajdzie tam schronienie. Pewnego ranka do ich drzwi pukają esesmani, aby oznajmić jej, że została powołana do bycia testerką Hitlera: trzy razy dziennie, ona i dziewięć innych kobiet udają się do tajnej siedziby Hitlera w Wilczym Szańcu, aby próbować jego potraw, zanim on to zrobi.

Zmuszone do jedzenia tego, co mogłoby je zabić, degustatorki zaczynają dzielić się na dwie grupy: fanatyczki lojalne Hitlerowi oraz kobiety takie, jak Rosa, upierające się, że nie są nazistkami, pomimo tego, że każdego dnia ryzykują własne życie dla Hitlera. W pewnym momencie wszyscy zaczynają się zastanawiać, czy stoją po złej stronie historii.

Jak odbywały się degustacje? Co znajdowało się w diecie Hitlera? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Rosella Postorino (autorka książki "Przy stole z Hitlerem")

Data emisji: 26.10.2019

Godzina emisji: 10.00

mat. prom. Wyd. W.A.B./pg/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Food design i mięso z probówki. Gastronomia przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2019 09:52
- Nasza wystawa "Uśpieni sytością" podzielona jest na trzy części: odpady, hodowla i uprawa. Podeszliśmy też do tematu food design, który pozwala problem jedzenia potraktować szerzej. Mówimy o tym, ile żywności marnuje się na świecie, mówimy też o głodzie - powiedział w Dwójce Michał Grzymała, kurator ekspozycji.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Książki kucharskie. Od "MasterChef Junior" do "Portugalii do zjedzenia"

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2019 10:30
W audycji recenzowaliśmy wraz z Małgorzatą Mintą, dziennikarką i blogerką kulinarną, książki kucharskie, które ostatnio ukazały się na rynku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magdalena Maślak: kuchnia żydowska to kuchnia sezonowa

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2019 12:00
- Kuchnia żydowska ma tyle odsłon, ile krajów. I w każdym kraju, w którym mieszkają Żydzi, jest kuchnia żydowska lokalna - mówiła w Dwójce Magdalena Maślak z muzeum POLIN, kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia.
rozwiń zwiń