X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Brak okien wpływa na jedzenie? Psycholog o restauracyjnych sztuczkach

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2020 15:38
 - Niektóre rzeczy są intuicyjne, szefowie kuchni wiedzą o nich bez pomocy psychologów czy gastrofizyków. Na przykład sztućce nie mogą być zbyt lekkie. Inne rzeczy są jednak mniej oczywiste - opowiadał w Dwójce Charles Spence, brytyjski psycholog eksperymentalny zajmujący się jedzeniem.
Audio
  • Charles Spence o m.in. strategiach postępowania restauratorów (Droga przez mąkę/Dwójka)
zdj. il.
zdj. il. Foto: shutterstock.com/arturasker

pixabay_cuisine_1200.jpg
Sekrety kulinarnego sukcesu, czyli gastrofizyka od kuchni

- W restauracji nie ma czegoś takiego jak po prostu jedzenie. Restauracja to środowisko, w którym swoją rolę odgrywają: światło, muzyka, zapachy (lub brak tych rzeczy). Zawsze jest coś obok naszego jedzenia - podkreślał gość Dwójki.

Jako przykłady na te "elementy dodatkowe" współtworzące strategie postępowania restauratorów Charles Spence wymieniał "stojący na podłodze kosz warzyw" czy "jasne kolory i łuki". Co więcej, istnieje sieć restauracji, mówił psycholog, w których celowo nie ma okien. Chodzi o "wyeliminowanie wpływu czynników naturalnych na ludzkie zachowania". - Zmiany światła powodują zmiany w percepcji gości i wpływają na zmiany zamówień. Nie można ich już tak skrupulatnie kontrolować. Tak samo jak w kasynie, tam też nie ma okien - tłumaczył Charles Spence.

W rozmowie również m.in. o łączeniu smaków i dźwięków. Charles Spence uważa na przykład "Tubular Bells" Mike’a Oldfielda za przykład utworów słodkich…

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Charles Spence (brytyjski psycholog eksperymentalny)

Data emisji: 12.01.2020

Godzina emisji: 10.00

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

50 twarzy śledzia

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2019 10:30
To oczywiście liczba zaokrąglona, bo trudno określić, ile tak naprawdę wersji tej ryby istnieje. Różne ciekawostki, tajemnice i przepisy związane ze śledziem w "Drodze przez mąkę" przybliżyli Marta Sawicka-Danielak i Gieno Mientkiewicz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy karp pochodzi z PRL-u? Mity stołu bożonarodzeniowego

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2019 15:46
Tematem "Drogi przez mąkę" były mity związane ze stołem bożonarodzeniowym oraz trunkami sylwestrowymi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarna podróż do Peru

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2020 10:40
W "Drodze przez mąkę" o kulturze kulinarnej Peru rozmawialiśmy z Małgorzatą Mintą - dziennikarką, blogerką, autorką książek.
rozwiń zwiń