O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2022 11:00
Wino, tytoń, kawa, warzywa, kwiaty, przyprawy, zapachy i smaki. O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa zebranych w wydanym właśnie zbiorze "Księga gaju laurowego" rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z dr Karoliną Rychter – filozofką i dziennikarką.
Gaj oliwny w regionie KalamataZdj. ilustracyjne
Gaj oliwny w regionie Kalamata/Zdj. ilustracyjneFoto: Shutterstock/Oleg Znamenskiy

Urodzony w 1897 roku Bela Hamvas należał do najlepiej oczytanych i najśmielej myślących ludzi w swoim kraju. Wziął udział w walkach na frontach pierwszej wojny światowej. Jego rodzina musiała się przenieść z terenów, które po traktacie w Trianon przyznano Czechosłowacji, i zamieszkać w Budapeszcie.

Hamvas najpierw pracował jako dziennikarz, by potem zostać bibliotekarzem w budapeszteńskiej Bibliotece Stołecznej. Po drugiej wojnie światowej komuniści odsunęli go od jakiejkolwiek pracy umysłowej i zabronili publikacji. Swoje największe dzieła napisał, pracując jako robotnik i magazynier na wielkich budowach socjalistycznych.

Pisarz zmarł w 1968 roku.

***

Dr Karolina Rychter – po studiach filozoficznych obroniła doktorat o znaczeniu literatury dla filozofii na Wydziale Filozofii i Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego. Publikowała artykuły i przekłady w "Przeglądzie Filozoficznym", "Literaturze na Świecie" i w "Kronosie". Jej zainteresowania obejmują współczesną filozofię anglosaską, nowe interpretacje romantyzmu i prozę modernistyczną.


Posłuchaj
24:15 Droga przez mąkę Dwójka 19 czerwiec 2022 11_01_40.mp3 O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr Karolina Rychter (filozof i dziennikarka)

Data emisji: 19.06.2022

Godzina emisji: 11.00

Czytaj także

Co gościło na królewskich stołach?

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2020 11:54
- Królewskie uczty z założenia musiały być ustami wystawnymi, ponieważ od tego zależał prestiż dworu, trzeba było się pokazać. Natomiast królowie mieli bardzo różne gusta - mówiła w "Poranku Dwójki" Wika Filipowicz, autorka książki "Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze".
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Tortilla Flat". Głodni jadła i przygód

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2021 12:19
"Upiekli szynkę i jedli stary chleb. Poziom koniaku w butelce uparcie się obniżał". Tym razem w "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o jedzeniu i piciu w powieści "Tortilla Flat" Johna Steinbecka. 
rozwiń zwiń