Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 30.06.2011

Szaszłyk i pizza - zwycięski przepis

W konkursie na najsmaczniejsze danie z truskawkami w roli głównej zwyciężył przepis pana Jacka Szelesta, który proponuje: szaszłyk z truskawek i pełnoziarnistą pizzę z kozim serem, młodym szpinakiem, pistacjami i oczywiście truskawkami!
Szaszłyk i pizza - zwycięski przepisfot. rachelfordjames/Flickr

Ostatnimi czasy w ciepłe wieczory przy grillu ze znajomymi, utarło się, że należy wypić pseudopiwo wielkich koncernów za 1,99 oraz zjeść ociekającą tłuszczem kiełbasę lub karczek. W myśl, aby kolacje jeść jak najlżejsze i celebrować jedzenie smakować każdy kęs, rozkoszować się połączeniem wina i słodyczy truskawek proponuję dwa posiłki, które łączą się w idealną jedność - można zacytować refren znakomitej piosenki U2:
"You say
One love
One life..."
Pierwsze danie to szaszłyk z truskawek z aromatyczną bazylią w miodowo-balsamicznej glazurze.

Lista zakupów:

  • truskawki 4 szt. na osobę
  • dwie łyżki stołowe miodu
  • jedna dobrego octu balsamicznego
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • świeża bazylia

Truskawki umyj dokładnie (dla dekoracji można nie odcinać zielonych końców), należy ok. 10 min. moczyć drewniane patyczki do szaszłyków, aby były wilgotne. W międzyczasie należy zrobić sos, dwie łyżki stołowe miodu, jedna dobrego octu balsamicznego, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego, a dla harmonii smaków dodaj szczyptę soli. Gdy już mamy sos i umyte, przecięte podłużnie truskawki, nabijamy na przemian na patyczki truskawki (7/8 połówek) i dwa listki bazylii. Pędzelkiem marynujemy szaszłyk, ustawiamy na bardzo rozgrzany grill na ok. 30 sekund na każdą stronę po zakończeniu raz jeszcze pokropić marynatą. Podawać z zimnym białym wytrawnym wermutem.

Po tak wspaniałej przystawce serwujemy pełnoziarnistą pizzę z kozim serem, młodym szpinakiem, pistacjami, no i oczywiście truskawkami! Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane i zajmuje ok. 10 min., nie licząc czasu pieczenia i wyrastania.

Lista zakupów:

  • 25g drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • sól
  • oliwa
  • mąka pełnoziarnista pszenna
  • dwie łyżki ciepłego mleka
  • truskawki
  • pistacje
  • świeży szpinak (najlepiej młody)
  • kozi ser
  • sól, pieprz
  • pół łyżki soku z cytryny

Zaczyn:
1/4 ciepłej wody, mleko, drożdże i pół łyżeczki mąki umieścić miseczce w ciepłe miejsce na 10 min. W misce wyrobić mąkę, zaczyn i resztę wody, dodać oliwę, wyrobić ciasto ok. 5/8 min odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 250 stopni, uformować z ciasta okrągły placek na ok. 0,5 cm, skropić oliwą i gruboziarnistą solą i wstawić na sam dół piekarnika na 12 min.
Gdy już mamy pięknie upieczoną pizzę nadszedł czas na rozdrobniony ser, truskawki przekrojone po długości, listki młodego szpinaku, pokropić oliwą i sokiem z cytryny dodać uprażone pistacje sól i pieprz.
Myślę, że ta pizza mówi sama za siebie: kolorystycznie jest zachwycająca, jest bardzo zdrowa, gdyż są na niej tylko świeże produkty i pełnoziarnista mąka o dużej zawartości mineralnej i błonnika, kremowy ser dopina wszystkie smaki.

Przepis nadesłał Jacek Szelest.

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka