Dieta mięsna kontra weganizm. Co wybrać? - To, że coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, bądź całkowicie z niego rezygnuje, wynika z wzrostu naszej świadomości żywieniowej. To także moda na bycie fit i wpływ osób znanych, które często także stosują diety bezmięsne - tłumaczyły dietetyk Katarzyna Zadka i Joanna Lotkowska z fundacji ProVeg. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Piotr Firan Michał Piwowarek dieta
Czy przez makaron woda mocniej wrze? – Niedawno słuchacz zapytał: "dlaczego mleko kipi"? W zasadzie odpowiedź jest bardzo podobna – zaznaczył dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Krystian Hanke fizyka ciekawostki NAUKA
Sposób na brokuły Jak "przemycić" do dania składnik, którego nie lubią nasze dzieci, a jest wskazane, by go jadły? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia tajska brokuły ciekawostki
Kulinarne podróże. "Polak NieNażarty" i "Italia do zjedzenia" Gosia Molska żartobliwie w swojej książce nazwała Polaków nienażartymi. "Polak NieNażarty" to opowieści o polskiej kuchni oraz garść przepisów, o których autorka opowie w rozmowie z Beatą kwiatkowską. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Dlaczego warto jeść tempeh? Czym w ogóle jest tempeh, jakie ma właściwości i z czym najlepiej go jeść? Odpowiedzi na te pytania udzieliła w Trójce Malka Kafka, właścicielka i szefowa kuchni w warszawskiej restauracji Tel Aviv. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia tajska Katarzyna Pruchnicka restauracja Indonezja smak
Kuchnia w stylu wolnym według Mateusza Zielonki Jako snowboardzista startował w wielu zagranicznych zawodach, jako kucharz zdobył tytuł "MasterChefa". - Przed udziałem w programie gotowałem na spontanie, nie korzystałem z przepisów. Nawet jeśli je czytałem, i tak robiłem po swojemu - opowiada Mateusz Zielonka Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska kulinaria
Magdalena Trojanowska – życie z dala od zgiełku miasta Magdalena i Mateusz Trojanowscy przyjechali do Wlenia i odmienili życie swoje i małego przedwojennego uzdrowiska na Dolnym Śląsku. Otworzyli pensjonat Polna Zdrój, który cieszy się ogromnym powodzeniem. O życiu w spokojnej miejscowości na Dolnym Śląsku mówiła w audycji Rozmowa Kulturalna Magdalena Trojanowska, autorka książki „Slow life z widokiem na Śnieżkę”. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Dolny Śląsk książki
Moda na gotowanie na ekranie? Coraz bliżej święta Bożego Narodzenia. W wielu rodzinach już rozpoczyna się wielkie gotowanie, w innych narzekanie, że kuchnia to miejsce nudy, złodziej czasu i wytwórnia stresu. Z drugiej strony coraz więcej osób sięga po przepisy i dobre kulinarne rady, oglądając filmiki kulinarne i czytając kulinarne blogi. Zobacz więcej na temat: Marta Januszewska Agata Puścikowska Damska torebka telewizja
Gdzie znaleźć najlepszych polskich szefów kuchni? Na uroczystej gali "Gault&Millau" nagrodzono polskich mistrzów sztuki kulinarnej. Wyróżnienia zostały przyznane w pięciu kategoriach i były rezultatem prac kilkunastu inspektorów, którzy odwiedzili ponad tysiąc polskich restauracji. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska STYL ŻYCIA
Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy - Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Zobacz więcej na temat: Tadeusz Dołęga-Mostowicz literatura książki kulinaria kuchnia jedzenie Łukasz Modelski
Sztufada. Nowoczesne i zarazem klasyczne podejście do obiadu – W jednej z ostatnich audycji opowiadałam o tym, że budyń w dawnej kuchni polskiej nie był deserem, a pełnoprawnym daniem. Dziś pomówimy o innym, nieco zapomnianym daniu: o sztufadzie – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska STYL ŻYCIA
Rodzaje mąk. Pszenna, żytnia czy gryczana - którą wybrać? - Istnieją mąki bezglutenowe, popularne są także mąki gryczane. Jednak poza mąką pszenną wszystkie rodzaje zawierają witaminy i składniki mineralne, głównie magnez. I warto je spożywać – przekonywała… Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie kulinaria Maciej Oswald zdrowe odżywianie Anna Borkowska STYL ŻYCIA
Modne jedzenie. Między samotną ascezą a zbiorowym obżarstwem Modą ostatnich lat jest indywidualnie opracowywana dieta, specjalnie spreparowane dania dostarczane w pojemnikach pod wskazany adres o ściśle wyznaczonych porach. Przeciwwagą dla tej tendencji jest kult wspólnego, radosnego gotowania pod okiem doświadczonych kucharzy. O tym, jak te dwa nurty koegzystują we współczesnej kulturze i jak pogodzić kult smukłości z kultem wspólnego gotowania i jedzenia, mówili w audycji Kwadratura Kultury publicysta prof. Janusz Noniewicz (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) i Piotr Szymkowiak - autor treningów, w których pomaga zrozumieć znaczenie kuchni i wspólnego stołu. Zobacz więcej na temat: żywność jedzenie moda dieta
"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego - Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska kuchnia Włochy jedzenie kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Klasyczne polskie smaki na nowo Niedawno ukazała się książka Moniki Śmigielskiej w całości poświęcona polskiej kuchni przedwojennej. Zawiera niezwykłe przepisy i pokazuje, czym różni się nasza współczesna kuchnia od tej sprzed niemal stu lat. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia jedzenie
Jedzenie jako przejaw patriotyzmu? W książce "Rozmowy przy stole" Jerzy Bralczyk, Katarzyna Lengren i Jacek Wasilewski piszą, że jedzenie zawsze było w Polsce wyrazem patriotyzmu. Czy można powiedziec, że jedzenie może być patriotyczne? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria tradycja
Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą - Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego". Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia francuska kulinaria Francja
Jak wyciągnąć z dyni to, co najlepsze? Katarzyna Pruchnicka kontynuuje temat dyni i kolejny raz udowadnia, jak dużo można zrobić z tym fantastycznym warzywem. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia dynia STYL ŻYCIA