Japońskie Boże Narodzenie i Nowy Rok - jak się świętuje w Kraju Kwitnącej Wiśni?

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2025 13:52
Japońskie Boże Narodzenie bardzo odbiega od znanych nam zwyczajów i tradycji. Japończycy przetworzyli zachodni sposób świętowania na własny, estetyczny produkt kulturowy. Co także zaskakujące, w Kraju Kwitnącej Wiśni bardziej rodzinnym świętem od Bożego Narodzenia jest Nowy Rok.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock

- Pamiętam, że w dzieciństwie była choinka i Święty Mikołaj, ale nigdy nie myślałam, że to jest religijne. Japonia nie jest chrześcijańskim krajem, więc po prostu cieszymy się atmosferą. Japonia bardzo lubi nowości, lubi importować różne kultury i je mieszać - mówi w Czwórce Chie Piskorska, Japonka mieszkająca w Polsce.

 

Posłuchaj audycji "Świat 4.0" z Chie Piskorską


Świąteczne zwyczaje w Japonii

Jak mówi gościni Weroniki Puszkar, Boże Narodzenie w Kraju Kwitnącej Wiśni niekoniecznie jest rodzinnym świętem, a towarzystwa raczej dotrzymują życiowi partnerzy. Zwyczajowo to 31 grudnia oraz 1 stycznia spędza się w rodzinnym gronie.

Jeśli chodzi o jedzenie, które w Polsce jest aspektem bardzo istotnym, bożonarodzeniowym zwyczajem w Japonii jest głęboko smażony kurczak na kolację, a także tor shortcake, czyli biszkoptowy przekładaniec z bitą śmietaną z truskawkami.

 

Zobacz także:


Od Bożego Narodzenia ważniejszy Nowy Rok

Jak twierdzi Chie Piskorska, Nowy Rok to bardzo istotne święto dla Japończyków; 1 stycznia symbolizuje nowy początek oraz reset. Według ich przekonań, dobry początek czegokolwiek, także roku, jest zwiastunem pomyślności w przyszłości.

W oczekiwaniu na przyjście kolejnych 12 miesięcy Japończycy dokładnie sprzątają swoje domy, a także pozbywają się starych i nieużywanych rzeczy. - Żeby dobrze startować w nowym roku, trzeba posprzątać. Wyrzucić i pożegnać stare rzeczy oraz stary rok - zaznacza Piskorska.

Nieodłącznym elementem noworocznych obchodów jest osechi, czyli tradycyjny posiłek składający się symbolicznych dań podawanych w wielopoziomowych lakierowanych pudełkach. - Każda rodzina ma specjalne kwadratowe pudełko piętrowe dziedziczone od pokoleń. To wyciągamy tylko na Nowy Rok. To trochę lunchbox, ale bogata wersja - tłumaczy gościni Czwórki. W osechi najczęściej znajdują się ryby, różne rodzaje fasoli, warzywa, jadalne kasztany, ikra, a także ciasteczka mochi.

***

Tytuł audycji: Świat 4.0 

Prowadzi: Weronika Puszkar

Gościni: Chie Piskorska

Data emisji: 16.12.2025 

Godzina: 12.27

kajz

Czytaj także

Otwarte studio Czwórki: święta bez maski - jak być sobą przy świątecznym stole? [ZOBACZ WIDEO]

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2024 09:13
Dzieci już czekają na świąteczną choinkę i prezenty, dorośli uwijają się w kuchni, nie zapominając o porządkach i zakupach. Wszystko po to, by już 24 grudnia zasiąść przy wigilijnym stole w przyjemniej, rodzinnej atmosferze. My tuż przed świętami zapytaliśmy, czy istnieją święta idealne oraz czy podczas spotkania z rodziną można być "prawdziwym"?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nadgodziny, noce w biurze i jedna praca do emerytury - japońska korporacja od środka

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2025 15:40
Czy w Japonii naprawdę nie można wyjść z pracy, kiedy szef jest jeszcze w gabinecie? Jak przekonuje Piotr Milewski, wykładowca Wydziału Kultury Japonii PJATK i autor książki "Planeta K. Pięć lat w japońskiej korporacji", to jedna ze standardowych praktyk w wielu korporacjach. W audycji "Świat 4.0" rozmawiamy o zaskakującej rzeczywistości japońskich miejsc pracy.
rozwiń zwiń