Kulinarna podróż do Szkocji w Czwórce

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2025 17:52
Na niedzielny obiad zapraszamy do Czwórki. Podczas audycji "Podano do stołu" opowiemy o idealnych zupach na każdą porę roku, a także porozmawiamy o szkockiej kuchni - od tradycyjnych dań, aż po lokalny street food. 
Haggis - tradycyjne szkockie danie  przyrządzane głównie z owczych podrobów
Haggis - tradycyjne szkockie danie przyrządzane głównie z owczych podrobówFoto: Shutterstock

Tym razem na pierwsze danie w audycji "Podano do stołu" proponujemy zupę. Poszukamy najlepszych, tradycyjnych, polskich przepisów, a także sprawdzimy jakie zupy królują w różnych zakątkach świata. Zrobimy przegląd od zup typowo zimowych, rozgrzewających, przez zupy kremy, aż po te typowo letnie, podawane na zimno. Naszą gościnią będzie Ewa Stawska, autorka książki "Królestwo zup".


Zobacz także:


W drugiej połowie niedzielnej audycji serwujemy kulinarną podróż po Szkocji. Sprawdzimy jakie są tradycyjne, domowe dania, ale przygotujemy również ściągę z lokalnego street foodu. Porozmawiamy też o sztuce biesiadowania po szkocku z Patrycją Kupiec, autorką książki "Szkocja. Wędrówka przez krainę mitów i mgły".

***

Na audycję z cyklu "Podano do stołu" w niedzielę (23.11) o godz. 14.00 zaprasza Kasia Dydo

kajz

Czytaj także

Cała prawda o chlebie według Borysa Roswadowskiego

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2025 11:15
- Najfajniejsze w pieczeniu domowym jest to, że na trzy chleby jeden ci wyjdzie, a reszta wyjdzie ci tak, że i tak je zjesz, bo jesteś zafascynowany i musisz spróbować - opowiada w Czwórce Borys Roswadowski, piekarz i pasjonat rzemieślniczego chleba.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Hanna Stolińska: bardzo tkwimy w mitach żywieniowych

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2025 14:00
Jak się odżywiać, by wzmacniać odporność, poprawiać dobrą kondycję organizmu oraz schudnąć? O tym rozmawiamy z Hanną Stolińską, dietetyk kliniczną i autorką książki "Na zdrowie! Świadome jedzenie, które zmienia życie".
rozwiń zwiń