Desery na nowo. Co dziś jest słodkim hitem?

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2025 15:00
Mini-torty, bento cakes czy może ich roślinne odpowiedniki? Dziś liczy się finezja, zaskakujące połączenia i dbałość o detale. W audycji "Podano do stołu" sprawdzimy, co obecnie jest absolutnym hitem na "słodkim" stole. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/Yourcontentstock

Cukiernictwo przeżywa prawdziwą rewolucję, a desery stają się istnymi dziełami sztuki. W pierwszej części audycji, zbadamy, jak zmienia się nasze podejście do słodkich przyjemności i dlaczego deser to już coś więcej niż tylko dodatek do kawy lub herbaty. Naszym gościem będzie Michał Kurek z Foodie City Warsaw. Michał to twórca internetowy i pasjonat jedzenia, związany z warszawską sceną gastronomiczną. Na swoich kanałach w mediach społecznościowych pokazuje nowości ze świata street foodu, recenzuje lokale i śledzi aktualne trendy kulinarne. Skupia się na prostym, autentycznym przekazie i miejskim stylu jedzenia. 

Z kuchni europejskiej przeniesiemy się na daleki Wschód. Kambodża - kraj prostoty, niezwykłych aromatów i kulinarnych inspiracji. Podczas audycji "Podano do stołu" będziemy gościć autorkę instagramowego profilu "@nicetoeatyou___", która odkryje przed nami sekrety khmerskiej kuchni. Porozmawiamy o tym, co dziś porywa młodych miłośników jedzenia z całego świata. Zajrzymy do kotła pełnego tradycji - od delikatnego rybnego curry zwanego Fish Amok, po Bai Sach Chrouk, czyli soczystej, grillowanej wieprzowiny z ryżem. Nie zabraknie też klimatu street-foodu i współczesnych, intrygujących reinterpretacji kambodżańskich dań. 

Dodatkowo, w każdą niedzielę, od 30 listopada do 28 grudnia, do wygrania jest voucher Prezent Marzeń o wartości 250 zł. Wystarczy, że na podstawie podanych przez nas trzech słów odgadniecie potrawę, którą mamy na myśli. Powodzenia!

***

Na audycję z cyklu "Podano do stołu" w niedzielę (07.12) o godz. 14.00 zaprasza Kasia Dydo

ak

Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Czytaj także

Hanna Stolińska: bardzo tkwimy w mitach żywieniowych

Ostatnia aktualizacja: 28.10.2025 14:00
Jak się odżywiać, by wzmacniać odporność, poprawiać dobrą kondycję organizmu oraz schudnąć? O tym rozmawiamy z Hanną Stolińską, dietetyk kliniczną i autorką książki "Na zdrowie! Świadome jedzenie, które zmienia życie".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Tajemnice pizzy. Czym rzymska różni się od neapolitańskiej, a ta od sycylijskiej?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2025 12:35
Pizza to włoski przysmak, który zna cały świat. Myli się jednak ten, który myśli, że ma ona tylko jedną odsłonę. Trzy składniki - ciasto, sos i ser w każdym regionie mają swoje tajemnice - w "Podano do stołu" spróbujemy je odkryć. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Królowa Nabiału o najlepszych serkach wiejskich i śmierdzących serach

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2025 12:48
Justyna Garnier, w mediach społecznościowych znana jako Królowa Nabiału, ocenia produkty mleczne i jeździ szlakiem polskich mleczarni. W "Popołudniówie" opowiedziała o swoim zainteresowaniu nabiałem, a także podzieliła się ulubionymi produktami mlecznymi.
rozwiń zwiń