X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Cukrzyca. Jak się przed nią ochronić?

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 15:07
W naszym kraju Dzień Walki z Cukrzycą obchodzony jest 27 czerwca. - To choroba powodowana przez defekt wydzielania albo działania insuliny, czyli hormonu kontrolującego poziom glukozy we krwi - mówił Mariusz Gogól z Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ.
Audio
  • Cukrzyca - czym się objawia i jak się przed nią ustrzec? (Stacja Nauka/Czwórka)
Jakie symptomy cukrzycy powinny nas zaniepokoić?
Jakie symptomy cukrzycy powinny nas zaniepokoić? Foto: Shutterstock.com/ Image Point Fr

kostnica zwłoki 1200.jpg
Co się dzieje z ludzkim ciałem po śmierci?

Jak tłumaczył ekspert Czwórki, podniesiony poziom glukozy powoduje uszkodzenie wielu narządów, a w rezultacie zaburzenie ich czynności oraz niewydolność. - Szczególnie cierpią tutaj oczy, nerki, nerwy, serce oraz naczynia krwionośne - podkreślał.

Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje ponad 3 miliony osób, a ich liczba wzrasta o 2,5 proc. rocznie. - Wyróżniamy dwa rodzaje cukrzycy: typu pierwszego, spowodowaną niszczeniem komórek betatrzustki, które produkują insulinę. Dzieje się to w trakcie procesu autoimmunologicznego, w którym organizm sam atakuje swoje tkanki. Drugi typ, który obejmuje ok. 80 proc. przypadków, to zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę - tłumaczył Mariusz Gogól.

naukowiec geny DNA 1200x660.jpg
Nowoczesne badania genów - przepowiadanie przyszłości?

Mimo, że choroba ta uwarunkowana jest genetycznie, możemy się przed nią bronić, m.in. wprowadzając zdrową dietę, a także aktywność fizyczną. Co jeść, a czego unikać, i jaki sport warto uprawiać, by ustrzec się przed cukrzycą? Jak rozpoznać u siebie pierwsze objawy tej choroby i dokąd zgłaszać się po pomoc? Jakie powikłania czekają chorych, którzy nie leczą cukrzycy? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 27.06.2017

Godzina emisji: 12.25

kd/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Cukier. Czy można bez niego żyć?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2016 15:34
Poprawia nam humor, dostarcza endorfin, no i przede wszystkim świetnie smakuje. Dodaje energii i pobudza do działania. Nie wszyscy jednak mogą go jeść do woli.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń