X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Japońska kuchnia. Sekret wiecznej młodości kobiet?

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2016 11:15
W Japonii wskaźnik otyłości jest jednym z najniższych w krajach rozwiniętych. - 90 proc. Japonek nigdy nie było na diecie. Ich kuchnia i zdrowy styl życia sprawiają, że pojęcie "dieta" właściwie w tym kraju nie istnieje - mówi japonistka i restauratorka Alicja Than.
Audio
  • W czym tkwi sekret urody Japonek i zdrowia Japończyków? Rozmowa z Alicją Than (Dzień Kobiet/Czwórka)
  • Jak przygotować tradycyjne japońskie śniadanie? (Dzień Kobiet/Czwórka)
Tradycyjna ceremonia picia herbaty w Japonii
Tradycyjna ceremonia picia herbaty w JaponiiFoto: Glow Images/East News

- W japońskiej kuchni nie ma półśrodków, a przygotowanie śniadania zajmuje nawet pół godziny - opowiadała o tamtejszej kuchni japonistka, restauratorka Alicja Than. - W polskiej kuchni porcja białka na śniadanie to najczęściej przetworzona wędlina, w Japonii - pieczone ryby. Węglowodany to u nas chleb, a w Japonii - ryż - mówiła ekspertka i podkreślała, że dzięki obfitym śniadaniom, mieszkanki tego kraju nie podjadają między posiłkami, przez co rzadziej tyją. Ekspertka podkreślała, że z jedzenia, śladem Japończyków, warto zrobić sztukę. - Japończycy mają swoją herbacianą ceremonię, a produkty żywieniowe dobierają w zależności do pór roku, mają do nich odpowiednie naczynia i zachwycają się sposobem ich podania - mówiła Than.

W programie przygotowaliśmy także prawdziwie japońskie śniadanie i sprawdziliśmy, jak dekorować stół i układać na nim kolejne dania w tamtejszej tradycji. Sprawdziliśmy także, gdzie leży sekret młodego wyglądu i doskonałej cery Japonek i co jest podstawą pielęgnacji urody przez tamtejsze kobiety.

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Katarzyna Dydo, Karina Terzoni

Przygotował: Michał Piwowarek

Gość: Alicja Than (japonistka, restauratorka)

Data emisji: 1.04.2016

Godzina emisji: 7.30

kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy istnieją zdrowe słodycze? Jasne, że tak!

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2015 11:35
Uwielbiasz słodkie smakołyki, ale chcesz się zdrowo odżywiać? Nie rezygnuj ze słodyczy, tylko przestaw się na ich zdrową wersję.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Detoks na nowy rok. "Koktajle i dobra dieta"

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2016 14:00
Wchodząc w nowy rok warto zastanowić się, czym karmiliśmy nasz organizm przez ostatnie 12 miesięcy. - Wtedy łatwiej będzie nam się zdecydować z jakich toksyn chcemy się oczyścić i którą dietę wybrać - przekonuje Michał Piwowarek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jola Szymańska i jej hipsterska droga do Boga

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2016 11:10
- Hipster i katolik to dwie oddzielne płaszczyzny - mówi Jola Szymańska, hipster katoliczka. - Pierwsza z nich to coś bardzo zewnętrznego - postawa, wygląd; druga zaś to coś wewnętrznego - bardziej soulstyle, niż lifestyle.
rozwiń zwiń