X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sezonowe warzywa. "Nadchodzi czas pietruszki"

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2017 13:20
- Sezonowe warzywo jest dobre dla zdrowia, dla portfela i dla środowiska. Chciałabym, żeby z dodatku do kotleta awansowało na pełnowartościowe danie - przekonuje Dominika Wójciak, autorka książki "Sezonowe warzywo".
Audio
  • Jak zaplanować sezonową dietę? Gdzie i kiedy kupować warzywa? (Dzień Kobiet/Czwórka)
Natka pietruszki m.in. łagodzi nerwobóle, poprawia trawienie i oczyszcza organizm
Natka pietruszki m.in. łagodzi nerwobóle, poprawia trawienie i oczyszcza organizmFoto: Kerdkanno/Shutterstock.com

Czytaj także
owoce kobieta 1200.jpg
Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?

Gość Czwórki przyznaje, że nie wyobraża sobie lodówki, w której dwie dolne półki świeciłyby pustkami. - Warzyw przestałam się bać, kiedy nauczyłam się je przyrządzać na różne sposoby - wspomina.

Bohaterami najnowszej książki Dominika Wójciak są pomidor, szparagi, brukselka, cebula, fasolka szparagowa, ogórek, papryka, bakłażan oraz pietruszka. - To niedoceniane warzywo, które na talerzu występuje głównie jako dekoracja. Tymczasem jego korzeń ma słodki smak i jeśli dobrze go potraktować, to świetnie sprawdzi się nawet w deserach - mówi blogerka i zdradza, dlaczego natka pietruszki jest najlepszą przyjaciółką kobiety.

W audycji prezentujemy też przepisy na nieoczywiste wykorzystanie warzyw w kuchni - m.in. ciasto pietruszkowe z bitą śmietaną i z orzechami oraz pietruszkowy budyń. 

Dominika Wójciak Wydaje mi się, że lepiej już kupować warzywa z marketu niż mięso, które zostało przemysłowo wyhodowane. Marchewka czy pietruszka, nawet jeśli została poddana jakiejś obróbce, i tak jest zdrowsza dla naszego organizmu niż produkty pochodzenia zwierzęcego

***

Tytuł audycji: Dzień Kobiet

Prowadzą: Karina Terzoni i Aleksandra Jasińska

Gość: Dominika Wójciak (blogerka, felietonistka, autorka książki "Sezonowe warzywo. Wegetariańska uczta")

Data emisji: 24.03.2017

Godzina emisji: 8.16

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Otyłość - kiedy zaczyna się choroba i jak jej uniknąć?

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2017 18:00
Dawniej postrzegana była jako symbol dostatku i bogactwa. Dziś ma ją 20 proc. Polaków, choć pewnie wcale nie jest ona im potrzebna. Zła dieta, brak ruchu, geny - to wszystko może prowadzić do nadwagi, a nawet otyłości, czyli stanu który nie pozostaje obojętny dla zdrowia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2017 13:20
Amerykańscy naukowcy odkryli allel wegetariański, czyli gen odpowiedzialny za przetwarzanie kwasów omega i niejedzenie mięsa.
rozwiń zwiń